Djeca iz Brtonigle umjesto u vrtiću, igraju se u blagovaonici

Pretijesno je u sadašnjim prostorima vrtića
Pretijesno je u sadašnjim prostorima vrtića

Lijepo je čuti da u vrtićima raste broj djece i da je to razlog za proširenje postojeće zgrade. Upravo tako je u Brtonigli, u Dječjem vrtiću Kalimero. Broj djece posljednjih je godina povećan i sada ih je u tri skupine 57. U želji da se udovolji sve većem broju zahtjeva roditelja, uveden je i rad u jaslicama. Međutim, prostora nije bilo dovoljno, pa je za smještaj najmlađih žrtvovana blagovaonica koji su zajednički koristili polaznici vrtića i učenici dvije područne osnovne škole, hrvatske i talijanske.

Ne mogu se držati pedagoških standarda

- Bili smo svakako zadovoljni što raste broj djece, ali smo se suočili i sa problemom prostora. Morali smo rad organizirati u blagovaonici i sada radimo u tri odgojne skupine. U jaslicama, gdje se program odvija na hrvatskom i talijanskom jeziku je 18-ero djece, mješovita skupina na hrvatskom jeziku broji 23 djece, a u mješovitoj skupini na talijanskom jeziku je 16 djece. Prilagođavamo se prostoru, djeci je tijesno i ne možemo se držati pedagoških standarda. Jedva čekamo dogradnju i stvaranje uvjeta da se rad u našoj ustanovi odvija kvalitetnije, da djeci osiguramo ugodniji boravak i bezbrižniji rast, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Kalimero Sandra Urbanek.

Školska zgrada u Brtonigli preuređena je 2002. godine za potrebe učenika obje škole i vrtića. Općina Brtonigla je nešto kasnije uz školu dogradila blagovaonicu koje nije bilo u obnovljenoj zgradi. Sada je blagovaonica pretvorena u boravak najmlađih, a učenici marendaju u svojim učionicama, pa svi zajedno čekaju neko bolje rješenje.

Općina Brotnigla već je u cijelosti pripremila projekt dogradnje zgrade vrtića. Riješeni su u cijelosti imovinsko-pravni odnosi, prikupljeni su brojni dokumenti koji prethode prijavljivanju i kandidiranju projekta za dobivanje sredstava iz europskih fondova. Projekt će biti predan nadležnim službama u drugoj polovici travnja, a nakon toga slijedi čekanje, uobičajena faza u našoj administraciji. Procijenjena vrijednost projekta je nešto više od 5,5 milijuna kuna sa PDV-om, što govori da Općina nema dovoljno sredstava za njegovu realizaciju, pa se očekuje povoljno rješenje jer se radi o projektu koji udovoljava zahtjevima strategije Europa 2020. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter