Djeca ispaštaju zbog pogreške sustava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je državna matura iz Hrvatskog jezika odgođena, i to zbog toga što je netko u jednoj splitskoj školi umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika - Eseja na obje razine, učenicima podijelio ispitni materijal iz Hrvatskoga jezika - Test koji se trebao održati sutradan, matura iz Hrvatskog jezika prebačena je na novi datum - 28. lipnja u 14 sati. No, ta je nevjerojatna pogreška učenicima i njihovim profesorima zadala nove muke. Naime, tog se dana, ali u 9 sati, piše matura iz Talijanskog jezika.

Promjena mature iz talijanskog jezika?

Kako doznajemo od ravnateljice Talijanske srednje škole "Dante Alighieri Pula" Debore Radolović zbog toga su se morali reorganizirati te su Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja uputili zahtjev da im se promijeni datum iz pisanja talijanskog jezika.

- Povijest se ponavlja, već smo imali sličnih problema, ali moram napomenuti da su nam se ovoga puta barem ispričali te tražili naše mišljenje što dalje napraviti. Mi smo im predložiti da se odredi novi datum za pisanje mature iz talijanskog jezika jer doista učenicima ne bi bilo lako pisati istoga dana dvije mature iz dva različita jezika, kazala nam je Radolović.

Napomenula je kako još uvijek ne zna hoće li se njihovoj molbi udovoljiti, a kako bi se to trebalo znati najkasnije sutra, odnosno danas.

No, maturantima je odgoda pisanja donijela i neke druge probleme, pa tako doznajemo da se datum pisanja mature sada poklapa s prijemnim ispitima na nekim fakultetima, a po Zagrebu traju višednevne pripreme na raznim učilištima od kojih sada moraju odustajati ili se vraćati pisati maturu.

- Katastrofa, da ne upotrijebim gore riječi ! A posljedice? Uplatila sam pripreme za prijemni na Filozofski fakultet u Zagrebu, u organizaciji Trinoma, od 27. do 30. lipnja. Povrat novca ne mogu tražiti jer ugovorna klauzula to dopušta za otkazivanje u roku od najmanje deset dana prije. Tko je mogao znati za ovo?, ljuti se jedna maturantica dok druga ukazuje na to da talijanska gimnazija ima 28. lipnja maturu iz talijanskog jezika koji je obvezan kao i hrvatski jezik. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter