Djeca i sport

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treba li osnovnoškolca vec u prvom razredu upisati na neku sportsku aktivnost i kako odluciti na koju? Je li potrebno prije pocetka treninga napraviti lijecnicki pregled?

Neizmjerno je važno da se djeca bave sportom od malih nogu, jer im to omogucava slobodu razmišljanja, kretanja, ubrzava im cirkulaciju, nisu zatvorena u kuci, ni okružena aparatima, racunalima i televizijom, nego ljudima i prirodom, dok ih u svemu netko, bez obzira na to je li to roditelj, stric, teta, ucitelj ili društvo, prati.

Baveci se sportom djeca ostvaruju socijalni kontakt i društvo, a ako roditelji rade i dijete cijeli dan sjedi pred racunalom ili televizorom, od razgovora i rijeci, odnosno ljudske topline, nema ništa. Zato ih vec od rane mladosti treba ukljuciti u organizirane aktivnosti jer je najvažnije da se dijete giba pod kontrolom.

Dijete ce odabrati sport koji mu odgovara, no dobro ga je, kako je zakljuceno na strucnom sastanku "Dijete i sport" u Šibeniku, ograniciti na dvije do tri promjene jer bi u suprotnom stalno mijenjalo sportove. Dva do tri puta mu se može tolerirati promjena aktivnosti, ali to ne smije postati navika. Roditelji bi trebali usmjeriti dijete te ga podržati u odabiru. Pri odabiru sporta nije važno koliko je dijete razvijeno, nego koliko je zainteresirano. Ako je nesigurno u sebe ili sramežljivo, nakon nekog vremena otvorit ce se ili treneru ili roditelju. Oni bi ga trebali podržati, a ako treba, i predložiti mu aktivnost.

Nije bitno ako je to roditeljev san iz djetinjstva, ipak on pripada toj obitelji. U slucaju da dijete nije zainteresirano za predloženu aktivnost ili ako mu ona ne ide, roditelji ne smiju biti pretvrdi i preambiciozni. Takoder, prije pocetka treninga dobro je obaviti lijecnicki pregled djeteta - napraviti kompletnu krvnu sliku, EKG i poslušati pluca.


Podijeli: Facebook Twiter