Djeca diraju žice, srušila se ograda, nedovršene svlačionice…

Djeca pokazuju otvorene ormariće i kako se "rukuje" prekidačima
Djeca pokazuju otvorene ormariće i kako se "rukuje" prekidačima

Niti dva mjeseca od svečanog otvaranja, novo igralište u Valdebeku daleko je od savršenstva. Doduše, žitelji su jedva dočekali njegovu izgradnju, svaki dan je dupkom puno djece, ali je, na žalost, i vrlo opasno. Na tu nas je činjenicu upozorilo nekoliko okolnih stanara, a potvrdili roditelji koje smo s djecom jučer zatekli na njemu.

Poražavajuće stanje

"Problem je što su ormarići za struju, u kojima su sklopke za paljenje i gašenje reflektora, lako dostupni djeci, a ona su odmah skužila sistem, razvalila ih i sami prtljaju po žicama, pale si reflektore kako je koga volja. I sve je dobro dok netko ne strada! Tu borave i mala djeca sa starijom braćom, a svi se oni igraju sa žicama i osiguračima. Osim toga, dio igrališta je nedovršen, pijesak i zemlja se kod svakog zalijevanja slijevaju na staze… . Šta reći?! Nakon mjesec dana stanje je poražavajuće, možete misliti što će biti nakon jedne godine", gotovo u dahu ispričao nam je jedan stanar.

No, problema ima još. Kako nam kaže jedna mama, problem je i nedovršeni objekt, navodno planirani sanitarni čvor, koji za sada ima samo temelje.

"Što otvorili su ovo igralište? Ma da, kao da mi je nešto poznato, ali stvarno, pogledajte ga. To nije još dovršena priča! Nekada je u dijelu bila i špina jer djeca, kada igraju nogomet ili košarku, vole usput i popiti, ali je nema već duže vrijeme. A kada će se nedovršeni dijelovi dovršiti, nitko i ne zna", ustvrdila je naša sugovornica.

Susrećemo još jednu susjedu koja nam je ukazala na činjenicu da se uporno planiraju boćališta, ali na ovom nije dosad viđen niti jedan igrač. To je boćalište neiskorištena površina, a umjesto da su to gradili, kaže nam, mogli su dovršiti taj sanitarni čvor kao što su, uostalom, i planirali, smatra naša sugovornica.

Pala željezna ograda

A djeca - k'o djeca! Oduševljena su, kažu nam. Igralište je super i rado se ovdje igraju. Na upit tko dira struju, odgovaraju da to diraju veliki, ali nam neki ipak otkrivaju i svoje male tajne: "Ja ne diram struju, samo ormarić šutnem nogom i reflektor se upali. Onda ga opet šutnem pa se ugasi, kada idem kući", ispričao nam je naš mali sugovornik. Drugi kažu da su stariji u ormarić gurnuli i komadiće drva da ne moraju stalno paliti reflektor, ali - nisu oni, samo veliki!

Vode nas 9-godišnji Vedran, 11-godišnji Din i 7-godišnjaci Hanan, Gabrijel i Duje do nedovršenog sanitarnog čvora. Tu se, kažu nam, ne igraju, a nedavno je, pokazuju, pala i ograda koja je čuvala pristup tom dijelu gradilišta. Sva sreća da pritom netko nije i stradao, jer ograda nije lagana.

Što o svemu ovome kažu, upitali smo i nadležne u Gradu Puli.

U svom odgovoru ističu da je "multifunkcionalno igralište na Valebeku sportsko-rekreacijska zona kojom je građanima, posebice tamošnjim mještanima, osigurano adekvatno mjesto za brojne sportske aktivnosti, odmor i druženje".

- Igralište je izgrađeno u suradnji i po željama Mjesnog odbora Valdebek, odnosno svi su njihovi prijedlozi, sukladno tehničkim mogućnostima izvedbe, uvršteni u projekt, pa tako i boćalište. Da bi se onemogućilo neovlašteno otvaranje ormarića za struju, zaključuju u konačnici, promptno će se izvršiti popravak vratašca ormarića, a u planu je da o njima brigu i nadzor preuzme Mjesni odbor Valdebek koji bi imao ključ ormarića. Nadalje, s izvođačem radova dogovorena je sanacija zaštitne ograde koja se srušila pod naletom vjetra.

Inače, Pula Herculanea d.o.o. redovno održava okoliš igrališta, a ponekad i pojačano po potrebi i zahtjevima samih korisnika, zaključuju u svom odgovoru nadležni iz Grada Pule. Tek za kraj valja ponoviti da je ova investicija, koja je započela u listopadu prošle godine, iznosila oko 4,5 milijuna kuna, a radove je izvela zajednica ponuditelja Cesta d.o.o. Pula i Croatia Tenis d.o.o. Zagreb.

Izgradnja stala da bi se igralište što prije moglo koristiti

"Na multifunkcionalnom igralištu još će se odvijati izgradnja, koja je kao takva, procijenjena mogućom nakon samog otvaranja igrališta, upravo kako bi korisnici mogli što prije koristiti samo igralište. Naime, objekt u izgradnji, koji će sadržavati svlačionice i sanitarne čvorove, dovršit će se u narednom periodu sukladno financijskim sredstvima, a do tada će se prostor propisno ograditi i zaštiti", odgovaraju iz Grada. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter