Djeca Buzeta - djeci Afrike: Humani od malih nogu

Polaznici vrtića, osnovci i srednjoškolci u zajedničkoj akciji
Polaznici vrtića, osnovci i srednjoškolci u zajedničkoj akciji

Djeca Buzeta - djeci Afrike" humanitarna je akcija u kojoj su se ujedinili Dječji vrtić Grdelin, Osnovna škola Vazmoslava Gržalje i Srednja škola Buzet da bi pomogli djeci Afrike.

Pod motom "Pomognimo im da nauče čitati i pisati" sakupljaju novac koji omogućuje jednogodišnje školovanje malim Afrikancima. Pribroje li se djeci i njihovi učitelji, djelatnici vrtića i obje škole, ispada da se svaki šesti Buzećan uključio u ovu akciju, jer gotovo ih je tisuću.

Akcija školovanja provodi se preko Misijskog ureda u Đakovu i sestre Ignacije Ribinski.

U Africi je za jednogodišnje školovanje jednog djeteta potrebno 750 kuna. Tim iznosom platit će se godišnja školarina, potreban pribor i jedan topli obrok dnevno.

Vrtić, ističe ravnateljica Silvana Pavletić, skrbi o djevojčici Adjaji Florentine koja ima osmero braće i sestara, otac ih je napustio, a svu brigu preuzela je majka, kao i o napuštenom dječaku Davidu Osseu.

U Osnovnoj školi, kaže knjižničarka Mirjana Krbavčić, djeca su svojim prilozima od pet i više kuna skupila 2.250 kuna, koliko je potrebno da se osigura godišnja školarina, pribor i obrok za tri djeteta iz Benina: Igora Agbammalona, Marveja Zorbaza i Godonua Osseu.

Na vjeronauku osnovci su imali sat posvećen djeci Afrike, gledali su CD snimljen u selima iz kojih potječu djeca i time se još više senzibilizirali s tim problemom.

Srednja škola Buzet brine o tri djeteta: Marina Monteho posvojili su učenici IV. razreda gimnazije, njegovu sestru Miru Nadege Monteho učenici II. razreda gimnazije, a djevojčicu Marguerite djelatnici škole.

- Preko Hrvatskog misijskog ureda posvojeno je 250 osnovnoškolske djece i 30 studenata, od Brazila do Salomunskih Otoka, a najviše iz Afrike, istaknula je ravnateljica Srednje škole Marija Pavletić.

Osim u akciju "Djeca Buzeta - djeci Afrike", srednjoškolska ustanova uključena je i u akciju "Škole za Afriku" koja se provodi preko UNICEFA.

Ovo je prvi put da su se sve tri odgojno-obrazovne ustanove buzetskog područja ujedinile u jednoj humanitarnoj akciji.

Mali Buzećani objeručke su se uključili u akciju, poput šestogodišnjeg Arona Vivode. Poželio je da prenesemo njegovu novogodišnju želju, a ona doslovno glasi: "Da sva djeca budu živa i zdrava".

Gimnazijalki Martini Butarić nepojmljivo je da u 21. stoljeću djeca u nemaju osnovne uvjete za život.

- Jako mi je žao što se to događa, oduvijek sam im željela pomoći, a ova akcija bila je dobra prilika, rekla je Martina.

- Sva djeca trebaju imati pravo naučiti čitati i pisati, poručila je učenica četvrtog razreda Osnovne škole Ema Bauer.

Osnovna i Srednja škola uključile su se i u humanitarnu akciju "Jedna za druge" koju provodi udruga Naš san - njihov osmijeh, prikupljali su namirnice i higijenska sredstva na osnovi jedan učenik - jedna namirnica. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter