Djeca bez udžbenika mogu biti kažnjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako školska godina traje vec cetvrti tjedan, pred knjižarama koje prodaju školske udžbenike još su uvijek redovi roditelja i ucenika koji nisu uspjeli kupiti sve knjige. Preporuka resornog ministarstva da se ucenicima do 1. listopada progleda kroz prste ako nemaju sve udžbenike i radne bilježnice istekla je, a hoce li oni koji nemaju sve knjige zbog toga biti kažnjeni, odsad ovisi o dobroj volji nastavnika.

Zbog debakla s opskrbom udžbenicima, koji su u knjižare ove godine zbog naglog otkazivanja projekta besplatnih udžbenika stigli prekasno i u nedovoljnom broju, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs svim je školama poslao preporuku da ucenici ne moraju imati udžbenike prvih mjesec dana nastave.

- Buduci da dosta ucenika i dalje nije uspjelo nabaviti sve knjige, oni su prepušteni autonomnoj odluci nastavnika hoce li ih zbog toga kazniti ili ne. Vjerujemo ipak da ce nastavnici i dalje imati razumijevanja za one koji nisu uspjeli kupiti udžbenike. Svima je dobro poznato da su redovi pred knjižarama tijekom rujna bili ogromni, da djeca nisu mogla kupiti knjige na vrijeme i nadamo se da ih se zbog toga nece sankcionirati jer su ucenici najmanje krivi, kaže Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva.

Nakladnici su ove godine kasnili s isporukom knjiga jer je, kako su objasnili, vijest o otkazivanju ugovora s državom stigla prekasno i trebalo je potpuno promijeniti vec dogovoreni nacin isporuke. Tako su roditelji koji su narucili komplete udžbenika na njih morali cekati tjednima nakon pocetka nastave.


Podijeli: Facebook Twiter