DJ-evi poceli sklapati ugovore sa ZAMP-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju i ponedjeljak, prva dva dana primjene novog modela ZAMP-a prema kojem placanjem naknade za reprodukciju glazbe u mp3 formatu DJ-evi mogu legalizirati svoj rad i tako izbjeci kazne i oduzimanje opreme, ugovore sa ZAMP-om u Hrvatskoj je sklopilo 30-ak DJ-eva.

"Danas smo realizirali devet novih ugovora; deset ugovora je upravo u obradi, ali ima još dosta zahtjeva na cekanju. Uglavnom je rijec o kvartalnim licencama", rekla nam je u ponedjeljak glasnogovornica ZAMP-a Marina Feric Jancic.

Kako su najavljivali u ovoj ovlaštenoj službi za zaštitu autorskih muzickih prava, ne baš omiljenoj u muzickim krugovima, kontrolori ZAMP-a nisu odmah poceli 1. kolovoza kažnjavati i provjeravati DJ-eve na partyjima, terasama po klubovima, vec je odredeno izvjesno vrijeme prilagodbe.

Novi je model izazvao veliku raspravu, a vecina DJ-eva smatra da su naknade previsoke i da su s obzirom na domace prilike trebale biti trostruko niže. "Pricekat cu još malo, pa cu vjerojatno platiti tu licencu", kaže nam ipak jedan pulski DJ.

Dnevna naknada
iznosi 150 kuna, tromjesecna 1.176, polugodišnja 2.000, a godišnja 3.400 kuna (plus PDV). Inace, sklapanjem ugovora sa ZAMP-om DJ biva ovlašten puštati maksimalno 10 tisuca pjesama koje je presnimio s CD-a ili DVD-a na cvrsti disk ili neki drugi memorijski uredaj.

Jedan sugovornik blizak ZAMP-u kaže nam da je na pocetku pregovora razmatran iznos godišnje naknade od tisucu kuna, no da je zatim narastao na previsokih 3.400 kuna. To negiraju u ZAMP-u.

"Provjerila sam s našom Upravom ciji su clanovi sudjelovali u svim fazama izrade cjenika. Ovaj cjenik napravljen je nakon strucne analize inozemnih tarifa i inozemne prakse te je utemeljen na stvarnim vrijednostima glazbe.

Nakon zajednicke analize i razmatranja inozemne prakse, svakako uzimajuci u obzir i hrvatske prilike i vrijednost glazbe u našoj zemlji, udruge (HDS ZAMP, HUZIP i ZAPRAF) su iznjedrile ovaj zajednicki cjenik. Nije bilo nikakvog drugog službenog prijedloga cjenika", kaže Feric Jancic.


Podijeli: Facebook Twiter