DJ-evi mogu legalizirati svoj rad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. kolovoza profesionalni DJ-evi imaju priliku legalizirati svoj rad sklapanjem ugovora sa ZAMP-om (službom za zaštitu autorskih glazbenih prava) i placanjem naknade za reprodukciju glazbe u mp3 formatu.

Iako je ono u praksi opceprihvaceno i odavno rašireno, DJ-evi zapravo ne smiju javno koristiti glazbena djela u digitalnom obliku bez odobrenja nositelja prava na glazbu, bez obzira na to što su možda glazbu legalno kupili preko ovlaštenih internetskih glazbenih servisa. Naime, legalnost nije upitna dok se ta kupljena glazba sluša za osobnu upotrebu, no kad je pohranjuju za javni nastup, onda im je nužno odobrenje autora, izvodaca i diskografa.

Policija je stoga dosad DJ-eve gonila po službenoj dužnosti i cesto im oduzimala opremu jer je reproduciranje glazbe bez odobrenja okvalificirano kao kazneno djelo.

Dnevna naknada prema tom novom modelu iznosi 150 kuna, tromjesecna 1.176, polugodišnja 2.000, a godišnja 3.400 kuna (plus PDV), s tim da ce svaki DJ dobiti iskaznicu s hologramskom markicom kojom ce na licu mjesta moci dokazati da glazbu pušta legalno.

Sklapanjem ugovora sa ZAMP-om, DJ ce biti ovlašten puštati maksimalno 10 tisuca pjesama koje je presnimio s CD-a ili DVD-a na cvrsti disk ili neki drugi memorijski uredaj. U ZAMP-u isticu da se tim cinom nece, kako im se prigovara, legalizirati piratstvo, vec ce se ugovor moci potpisati samo pod uvjetom ako je glazba na racunalo snimljena sa zakonitih izvora.

Novi je model na internetu izazvao veliku raspravu i oprecne reakcije, no velika vecina DJ-eva smatra da su naknade previsoke.


Podijeli: Facebook Twiter