Dizzee Rascal, Outlook Orchestra i DJ Shadow u Areni

Ambijent je ukrašen tipičnim kineskim detaljima
Ambijent je ukrašen tipičnim kineskim detaljima

Večeras se u pulskoj Areni otvara deseto izdanje Outlook festivala, najvećeg svjetskog festivala bass glazbe i soundsytem kulture. Proslavi desetogodišnjice festivala pridonijet će više od tristo najavljenih glazbenika koji će nastupiti u amfiteatru, a na do sad najvećoj pozornici izmijenit će se glazbenici sa samog vrha bass glazbe. Bit će to Dizzee Rascal, pionir grimea i dobitnik Mercury nagrade, američki majstor eksperimentalne elektronike i hip-hopa DJ Shadow te Outlook Orchestra koji broji 56 članova od kojih je 35 vokalista.

Orkestar za jubilej

Orkestar je oformljen povodom velikog jubileja festivala, u 100 minuta odsvirat će obrade hitova s plesnih podija i sound systema širom svijeta. Živoj instrumentalnoj pratnji, na mikrofonima će se pridružiti neki od najvećih vokala i MC-ja iz svijeta hiphopa, grimea, reggaea, garagea, drum and bassa i dubstepa poput Horacea Andya, Roots Manuve, Dawn Penn, Congo Nattya, Pharoahe Moncha i mnogih drugih. Kako napominju organizatori, Outlook Orkestar čine neki od najpoznatijih britanskih glazbenika, uključujući dva bubnjara te proširenu ritam sekciju, veliku gudačku i puhačku sekciju. Orkestru će se na pozornici Arene pridružiti i Zagrebački kvartet, s tradicijom dugom 90 godina.

Orkestrom će dirigirati nagrađivani skladatelj Tommy Evans, pokretačka snaga iza bendova Submotion Orchestra i Gentleman's Dub Club. Legendarni producenti Adrian Sherwood i Mad Professor začinit će glazbu živim dub miksom i efektima.

Svjetski vrh

Outlook Festival se sutra iz Arene premješta na štinjansku tvrđavu, okolne pozornice te tradicionalne zabave na brodovima, a u četiri dana nastupit će 315 glazbenika, te će se neki predstaviti u više svojih izdanja. Među najboljim svjetskim hip-hop, dub, reggae, drum&bass, dubstep DJ-ima, producentima, MC-jevima i svim članovima soundsystema, iz ovogodišnjeg line-upa organizatori posebno izdvajaju premijerni festivalski nastup prekaljenog američkog hiphopera Ghostface Killah, člana kultnog Wu-Tang Clana, UK grime scenu predstavit će Wiley s Hollow Manom, Giggsom, Newham Generalsom, Championom s MC-jevima poput Flowdana, Riko Dana, Flirta D, Killa P, te dub i reggae glazbenici – vrstan selektor i znalac Adrian Sherwood, svestrani dub majstor The Bug, Gentleman’s Dub Club, Mala i Coki, Plastician, Roots Manuva, Congo Natty i Pharoahe Monch.

Seasplash i ove godine preuzima Arija pozornicu Outlook festivala na koji u petak dovodi osam bendova i izvođača.

- Arija koja se nalazi na samom ulazu u prostor tvrđave razglasom će tijekom cijelog festivala upogoniti domaći Seasplash Soundsystem, a jedan od najdugovječnijih hrvatskih festivala, Seasplash, ugostit će podužu listu svojih prijatelja. Prvi put na Outlook dolazi Edo Maajka, jedan od najpoznatijih glazbenika regije ususret izdavanju sedmog studijskog albuma. Na Seasplash stage penje se i hrvatski autoritet za drum 'n' bass Filip Motovunski, koji je okruglu obljetnicu svog rada proslavio prvim albumom "Ten Years Making Beats", kojeg je izdao na PDV etiketi. Popisu se pridružuje bend Bamwise, nošen albumom "Soundproof" objavljenim također pod PDV etiketom, a donose glazbu inspiriranu jamajčanskim dubom i reggaeom s modernim elektroničkim elementima i impresivnim vizualim rješenjima. Za pult staje i beogradski drum 'n' bass maestro Rahmanee dok iz Pule dolazi 207, najviši hrvatski DJ koji se nazvao po vlastitoj visini u centimetrima te Sapleo, zagrebački DJ puritanac koji s gramofonima i miksetom predstavlja autentičnu bass muziku u svojoj iskonskoj formi. Listu regionalaca zaključuju zanimljive suradnje – Kali Fat Dub LIVE, s adresama u Zagrebu i Ljubljani te DubDiggerz, slovenski duo s obećavajućim najavljenim prvim vinilnim izdanjem, kažu organizatori.

Regionalni izvođači

Na listi izvrsnih regionalnih izvođača koji dolaze na Outlook festival nalazi se i Egoless, zagrebački dub i dubstep producent i multiinstrumentalist koji je odnedavno dio prestižne obitelji Deep Medi, izdavačke kuće iza koje stoji legendarni producent Mala. Balkanski dub pioniri Digitron, koji u sastavu kolektiva imaju dvojicu članova bendova Radikal Dub Kolektiv i Bamwise, zaposjest će Mungo's Arenu u nedjelju. Hrvatsku Outlook delegaciju čine mračni neurofunk eksperimentator Kodin, roots reggae i dancehall DJ i producent Brada Selecta, DJ Kula kojeg je prema izboru publike portal Klubska scena proglasio najboljim drum 'n' bass izvođačem 2016. godine, iskusni Funk Guru iz CFSN kolektiva, mladi srpski producent Subview te pulski Sheco koji će probirati po jungle, drum 'n' bass te roots i reggae žanru. Regionalnu listu zaključuju Džonidža & Don Dada MC, beogradski duo koji varira od jazzy melodija do tvrđih beatova u kombinaciji s raznovrsnim vokalima, hvaljeni srpski d'n'b producent Euphorics te Roots In Session, slovenski dvojac i jedan od najpoznatijih sound systema na ovim prostorima. Već danas za festival će publiku na festivalskoj plaži u kampu Brioni zagrijavati Munchies Sound System.

Ženske snage

Organizatori ističu kako će na festivalu nastupiti veliki broj glazbenica koje predvodi dvadesetčetverogodišnja Amerikanka brzog jezika i dinamičnog nastupa Princess Nokia, devetnaestogodišnja elokventna i direktna Britanka Jorja Smith, kolegica portugalskih korijena i francuske adrese te majstorica adrenalinskog plesnog zvuka koji spaja grime i afrički kuduro – Nidia, kao i kraljica reggae klasika Dawn Penn sa Soom T, MC-jica Eva Lazarus te mnoge druge.

Satnica večerašnjeg koncerta

Vrata Arene se večeras otvaraju u 19 sati. Prvi je na redu DJ Shadow koji će nastupiti od 20.30 do 21.30 sati. The Outolook Orchestra su na programu od 22 do 00.30, a Dizzee Rascal bi svoj set trebao izvoditi od 00.45 do 2 sata.

Cijene ulaznica

Blagajne kod Arene radit će danas od 15 do 23.30. Cijena ulaznice je 325 kn. U pretprodaji su i povoljnije regionalne festivalske ulaznice za Outlook Festival po cijeni od 850 kuna za sve dane festivala s tim da festivalska ulaznica ne uključuje i koncert otvorenja, dok su regionalne ulaznice za koncert otvorenja po cijeni od 325 kuna u prodaji i na blagajnama ispred Arene. Na festivalskim blagajnama bit će moguće kupiti trodnevne ulaznice po cijeni od 700 kuna, dvodnevne ulaznice po cijeni od 500 kuna i jednodnevne ulaznice od 250 kuna isključivo na dan koji se odabere. Ulaznice se mogu nabaviti i putem Entrio sistemima te na Entrio prodajnim mjestima. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter