Dizalice kao skulpture ptica

Svjetleći divovi (Danijela Peracic / CROPIX)
Svjetleći divovi (Danijela Peracic / CROPIX)

Jučer je na međunarodnom Kongresu udruge LUCI (Lighting Urban Community International) koji se održava od 5 do 9. studenog u Dubrovniku, između ostalih, projekata prezentiran i projekt Svjetleći divovi u Puli. Prezentaciju je održao dizajner rasvjete koji je i kreirao projekt Svjetleći divovi Dean Skira iz tvrtki Lumenart i Skira. Naglasio je da javna rasvjeta u Puli zadnjih godina ima značajan utjecaj na poboljšanje kvalitete života stanovnika i posjetitelja.

- U projektu Svjetleći divovi raznobojna svjetla pretvorila su osam dizalica brodogradilišta Uljanik, koje su još uvijek u funkciji, u skulpture oblika ptice. Ovaj projekt odigrao je vitalnu ulogu u stvaranju prepoznatljivog grada naglašavajući  pulsko industrijsko nasljeđe. Energetski učinkovit rasvjetni projekt za stari grada također je pridonio dobrobiti lokalnih zajednica kroz očuvanje energije i korištenje najnovijih tehnologija rasvjete, istaknuo je Skira.

Na prezentaciji je prikazao film od početka stvaranja projekta osvjetljavanja dizalica do njegove krajnje realizacije i performansa  na premijernom osvjetljavanju dizalica 4. svibnja ove godine. Prezentacija je izazvala veliko oduševljenje sudionika kongresa te niz pitanja koja su se odnosila na način izrade i specifičnosti projekta. Na samoj prezentaciji prisustvovali su i direktorica Sanja Cinkopan Korotaj, u ime Turističke zajednice grada Pula koja je financirala projekt, Hrvoje Markulinčić, direktor Uljanik poslovno-informacijskih sustava brodogradilišta Uljanik koji je prihvatio cijeli projekt i sudjelovao u njegovoj realizaciji, i Milena Perković izvršna direktorica i Arenaturista koji je dao najveću potporu projektu.

Na kraju prezentaciji koja je osim samih dizalica prikazala i cijeli grad, Skira je pozvao sve prisutne da dođu u Pulu i uživaju u istraživanju grada i novoj noćnoj vizuri svjetlećih divova. Sinoć je, u okviru Kongresa, trebala biti održana i cermonija dodjele međunarodne nagrade city.people.light koju su ustanovili Philips i LUCI 2003. godine, a za koju je ove godine kandidiran i projekt Svjetleći divovi. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter