Dizajnom protiv krzna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec drugu godinu zaredom studenti dizajna s hrvatskih fakulteta sudjeluju u medunarodnom natjecanju 'Dizajnom protiv krzna' koji organizira Fur Free Alliance, ciji je clan i udruga Prijatelji životinja. Od 7.000 studenata, koliko ih se ove godine natjecalo iz cijeloga svijeta, žiriju je svoje radove poslalo i 30-ak studenata iz Hrvatske.

Dva studenta s Tehnickog veleucilišta u Zagrebu prošla su zapaženo: Andrej Radišic dobio je posebno priznanje, a Andrija Saric pohvalu žirija.

Prijatelji životinja postavit ce izložbu svih radova studenata iz Hrvatske u Studentskom centru (u predvorju studentske menze), Savska cesta 25, Zagreb, od 19. do 26. studenoga. Izložba je ujedno i najava otvorenog natjecaja za studente dizajna za 2010. godinu. Tema natjecaja bit ce korištenje zeceva u industriji krzna.

Svake godine 10 milijuna zeceva uzgojeno je u skucenim uvjetima da bi nakon toga bili brutalno ubijeni da bi se njihovo krzno koristilo kao ukras na jaknama, ovratnicima, cizmama, rukavicama i šalovima. Njihovo krzno takoder se koristi za izradu igracaka, ukrasa, nakita i ostalih proizvoda. Najcešca je pogrešna pretpostavka da je zecje krzno nusproizvod mesne industrije, što nije tocno.

Studenti svoje radove mogu prijaviti do 9. travnja 2010. godine, nakon cega ce ih, uz ostale radove, ocijeniti strucnjaci dizajna i marketinga. Natjecanje ce se održati u dvjema fazama, Regionalno natjecanje i Medunarodno natjecanje.

Tri najbolja finalista regionalnog natjecanja automatski ce sudjelovati u internetskoj 'Nagradi po izboru publike' i medunarodnom natjecanju za izbor 'Velike nagrade' koja iznosi 1.000 americkih dolara u gotovini. Pobjednicki radovi bit ce promovirani na razini državnih i medunarodnih web stranica, na izložbama i on-line izložbama.

Finalisti ce takoder biti prijavljeni za 'Nagradu po izboru publike', a za njih ce javnost glasovati putem interneta. Do kraja mjeseca studenog otvoreno je glasovanje publike za najbolji studentski rad iz 2009. Prijatelji životinja pozivaju gradane da glas za omiljeni pobjednicki dizajn daju putem web stranice www.prijatelji-zivotinja.hr ili na službenim stranicama natjecaja www.designagainstfur.com.


Podijeli: Facebook Twiter