Dizajniran prvi dimnjak za Djeda Mraza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zabrinuto pismo šestogodišnjeg Lea Parka pokrenulo je veliku operaciju izgradnje, kako se vjeruje, prvog svjetskog dimnjaka dizajniranog za spuštanje Djeda Mraza.

Naime, Leovim roditeljima upravo se gradi nova kuca na jugozapadu Engleske i djecak je bio silno zabrinut da dimnjak nece biti dovoljno širok za prolazak Djeda Mraza i njegova poveceg trbuha.

Stoga je Leo odlucio, prije nego što pošalje tradicionalno pismo Djedu, poslati pismo investitoru Jeremyju Paxtonu. "Dragi gospodine Paxton, zabrinut sam da kuca moje mame i tate nema dovoljno velik dimnjak. Mislim da ce se Djed Mraz zaglaviti. Molim vas, pomozite. Voli vas Leo Park", napisao je djecak.

Paxton je odlucio da ce pokušati udovoljiti svom malom klijentu i angažirao je matematicare koji su zajedno s inženjerima trebali dizajnirati poseban dimnjak. Forumulom su bile obuhvacene kriticne tocne, ulaz u dimnjak i odnos Djedova struka i širine dimnjaka u njegovoj najužoj tocki.

Kako bi testirao jesu li njegovi suradnici osmislili dobro rješenje, Paxton je postavio dimnjak, unajmio "Djeda Božicnjaka" u punoj opremi, natovarenog poklonima, podigao ga dizalicom u zrak i spustio ga u otvor. Nekoliko sekunda kasnije, Djed je izašao s druge strane i nasmijan uzviknuo: "Ho ho ho".

Leo, koji je promatrao eksperiment, bio je neizmjerno radostan i veselo mu potrcao u zagrljaj. "Apsolutno sam oduševljen. Ne samo zato jer smo napravili dimnjak, nego jer mi je taj djecak rekao: "Ovo je najbolji dan u mom životu. Samo zbog toga se cijela stvar isplatila", rekao je Paxton.

Kuca ce biti gotova do sljedece blagdanske sezone, a dimnjak spreman za dolazak pravog posjetitelja.


Podijeli: Facebook Twiter