Dizajnerski efekt crvenog ruža


Amerika 30-ih godina prošlog stoljeća. Kontinentom hara opća recesija, depresija, kupuju se samo najnužnije stvari i... crveni ruž. Cilj je jedan, ugoditi sebi s malo novca.

Praksa crvenog ruža se ponavlja, a aktualna je i u dizajnu. Jer, ovo možda i nije pravi trenutak da preuređenjem stana ili kuće opteretite kućni budžet, ali ne dopustite da ta činjenica ubije vaš entuzijazam i kreativnost. I tu stupa efekt crvenog ruža, odnosno stilska metafora za ljepotu, ugodu i zadovoljstvo za malo novca. Donosimo nekoliko prijedloga.

Za početak osvježite izgled vašeg trosjeda uz nekoliko ukrasnih jastučića šarenih boja. Ako ste kreativni i spretni, navlake za jastučiće možete sašiti i sami i tako mijenjati izgled vašeg boravka kad vam padne napamet.

Naljepnice na zidovima

Brz, jeftin i efektan makeover postiže se naljepnicama koje se lijepe na zidove. Velik izbor dezena i boja "sjest" će u svaki prostor, od dnevnih boravaka i dječjih soba, do hodnika i kuhinja. Tako su apstraktne samoljepljive naljepnice idealne za moderne prostore, kao i naljepnice u obliku makova ili nekog drugog stiliziranog cvijeća.

Prazan zid dobit će na atraktivnosti ako se na njega postave prazni starinski okviri za slike većih dimenzija. Za što bolji efekt, okvir neka bude u crnoj ili bijeloj boji i u što većem kontrastu s bojom zida. Zid može poslužiti kao i galerija fotografija. Vrlo efektna trendovska igra je u zlatnim, kićenim okvirima (poput onih u kojima su bake držale Vilerove goblene) u kojima možete postaviti ogledalo, crtež vlastitog djeteta ili debelu svjetlu tkaninu. Ako se bavite fotografijom ili jednostavno imate hrpu fotografija koje negdje želite izložiti, a nemate ili ne želite ih staviti u okvire, evo ideje. Umjesto da ih nalijepite na zid, zabijte dva čavla tako da čine horizontalnu liniju. Na njih privežite komad tanjeg užeta i na uže spajalicama pričvrstite fotografije.

Slike na podu

Postavljanje ogledala na prazan zid doprinijet će dinamici prostora!

Ako ne znate gdje objesiti slike, umjesto uobičajenog načina, zašto ih ne bi poslagali uz ravnu policu uza zid te prislonili jednu uz drugu. Isto možete na podu, pa će stan, dobiti umjetnički štih galerije.

A za oni koji si žele dati malo više truda, bojenje zida u neku neobičnu boju poput tamno sive, tirkizno plave, senf žute ili bojama Magreba, kao i zlatna srebrna ili brončana, osvježit će prostor i dati mu onaj "poseban ton".

I za kraj. Izvadite stare stvari iz ormara i prazan će zid  "živnuti" ako na njega postavite nekoliko starih šešira, torbica, poslažete biljke i napravite mali zeleni zid. Za veliki efekt dovoljno je malo - detalj, slika ili vješalica poput one velike crvene usne dizajnerice Ane Tevšić, koja  u ovom slučaju doista ima efekt crvenog ruža. Pusa. (Piše Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter