Dizajnerske kuće su na cijeni, na tome ne treba štedjeti

Bez dovoljno velikog bazena ne prolaze ni najljepše vile
Bez dovoljno velikog bazena ne prolaze ni najljepše vile

Istria home, internetska turistička agencija sa sjedištem u Poreču i područnim uredom u Labinu, specijalizirana za ponudu kvalitetnog smještaja u kućama za odmor, vilama s bazenom i apartmanima u Istri, uskoro slavi petu godišnjicu. Jasmin Šabić s prijateljima ju je osnovao koncem lipnja 2012., a danas zapošljavaju šestero ljudi, svi fakultetski obrazovani, govore engleski i njemački jezik, a posluju s vlasnicima 300-tinjak objekata po čitavoj Istri, od čega 75 posto čine kuće za odmor s bazenom.

Gosti žele fer cijenu

- Prva sezona u kojoj smo doveli goste u Istru bila je 2013. i u relativno kratkom roku uspješno smo se nametnuli kao vrlo kvalitetna alternativa velikim stranim agencijama za plasman kuća za odmor. Uspjeh možemo zahvaliti dugogodišnjem iskustvu u agencijskom poslovanju, posebice s kućama za odmor, te naprednom softveru koji razvijamo unutar kuće. Isključivo smo istarska agencija, pravi Istria home, nudimo smještaj samo u Istri i nemamo namjeru ići dalje, kaže Šabić.

Smatra da Istra ima odličnu vrijednost za novac - ima vrlo kvalitetne kuće za odmor koje su mahom izgrađene u zadnjih 10-12 godina, a Istrijani su, ističe Šabić, najbolji domaćini. Potvrđuju to, dodaje, izuzetno visoke ocjene zadovoljstva gostiju koje ostavljaju na stranicama na kojima ova porečka agencija oglašava "svoje" objekte.

- Prošle godine otvorili smo ured u Labinu koji pokriva područje istočne obale te je u Istru lani posredstvom Istria home došlo više od 10 tisuća gostiju. Glavna tržišta su Njemačka, Austrija, Nizozemska i Belgija, no prisutni smo i na ostalim zapadnoeuropskim tržištima poput Skandinavije, Velike Britanije i drugih. Uglavnom su to obitelji s djecom, prosječan je boravak 11 dana i najkvalitetniji kapaciteti su najbolje popunjeni. Dakle, gosti su to koji su spremni platiti cijenu, ne precijenjenu, nego fer cijenu. Dolaze preko naše web stranice i posredstvom najvećih europskih internetskih agencija za plasman kuća za odmor. Zahvaljujući odličnoj pokrivenosti tržišta, objekti u našoj ponudi ostvaruju iznadprosječnu popunjenost. U odnosu na lani ove godine imamo rast prodaje od 105 posto, kaže Šabić.

Što savjetuje budućim investitorima u kuće za odmor? "Nikako ne smiju ići na standard manji od četiri zvjezdice. Puno se toga gradi i kriteriji stalno rastu. Dakle, potrebno je imati četiri zvjezdice s bazenom dovoljne veličine za kapacitet objekta, a poželjno bi bilo da kuća ima neku posebnost. Dizajnerske kuće puno se bolje popunjavaju i po većim cijenama i ne treba štedjeti na uslugama dizajnera jer će se to brzo isplatiti. Sada je jako dobro prihvaćen moderan dizajn, ali na duži rok je vjerojatno mudrije kombinirati elemente tradicionalnog s modernim. Kuća napravljena konceptualno dobro, u tradicionalnoj arhitekturi s kosim krovom vrlo se lako može redizajnirati prema aktualnim trendovima. Istarska tradicijska arhitektura je lijepa i od nje se može mnogo napraviti, savjetuje Šabić.

Relaksirajući odmor

Osim bazena, jako su bitni brzi Internet, vanjski jaccuzzi koji produžuje sezonu te sadržaji za djecu. Ljuljačka, tobogan, trampolin bitni su i izvan glavne sezone kada putuju obitelji s predškolskom djecom. Ako nema zabave za dijete, nitko u obitelji neće se odmoriti. Sezonu i do 30 posto produži i primanje kućnih ljubimaca. "Istra je primarno destinacija za obitelji s djecom i izvan sezone za parove bez djece ili s predškolcima, vrlo često s kućnim ljubimcem. Destinacija smo za relaksirajući odmor. Mi kao agencija na porečkom području dočekujemo goste i vodimo ih do kuće. Želimo da nas gosti vide i imaju izravan kontakt s nama. Naši gosti vole dobru hranu, vino i maslinovo ulje, lijepe, ne pretjerano napučene plaže, a takve savjete im najbolje mogu dati njihovi domaćini, vlasnici kuće", preporuča Šabić.

Besplatna brošura za iznajmljivače

Osim gostiju, u središtu poslovanja agencije su i iznajmljivači kojima, osim plasmana smještaja, pružaju i savjetodavnu podršku za unaprjeđenje objekata te praćenje zakona. Ove godine, uz više od 300 ugovorenih objekata, očekuju 30-postotni rast kapaciteta u svojoj ponudi. Još nije kasno objaviti kuću za odmor i imati uspješnu sezonu 2017., poručuju onima koji upravo završavaju nove objekte. Zimus su uredili i zanimljivu brošuru Savjetovanje iznajmljivača, koja se može besplatno skinuti s njihove web stranice (https://www.istria-home.com/hr/iznajmljivaci). Imaju i stranicu na Facebooku (https://web.facebook.com/istria.home.hr), namijenjenu iznajmljivačima gdje svakog tjedna o suradnji s Istria home govori drugi iznajmljivač. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter