Dizajneri interijera predlažu puno drame i glamura

Sve nijanse plave
Sve nijanse plave

Dosta je bijelih zidova, ove godine u sobe unosimo puno više drame i glamura, poručuju dizajneri i insajderi upućeni u oblikovanje interijera. Jest, it boja ove godine je, po izboru Pantonea, radiant orchid (blistava orhideja), no dizajneri interijera u 2014. definitivno su ušli u svoju plavu fazu.

Kobaltna, mornarski i svijetlo plava, a osobito tirkizna, spoj plave i zelene, boje su koje će osvježiti životni prostor. Plava je hladna boja intelekta koja, poput zelene, smiruje i opušta, za razliku od uznemirujuće crvene ili narančaste.

Sve nijanse plave samo su jedan od nekoliko ključnih trendova u oblikovanju interijera u ovoj godini: za razliku od asketskog skandinavskog dizajna prožetog bjelinom, ove godine naglasak je na tamnim zidovima koji prostoru daje tu famoznu dramatičnu, budoarsku notu. I ovdje prolazi svi prigušeni tonovi, pa i potpuno crni zidovi koji će, predlažu dizajneri, "odlično pasati uz metalni asesoar koji danas toliko volimo".   

Rebrasti samt na namještaju, ali i na zidu, još je jedan trend u ovoj koji će u ovoj godini dodatno "prigušiti" tonove na zidovima dizajnerski osviještenih vlasnika. Najavljuje se i povratak klasičnih tapiserija, koje su naše majke voljele vješati po zidovima tamo negdje 70-ih.     

Veliki come back najavljuje se i namještaju od akrila zato što svojom prozračnom teksturom naprosto pristaje uz sve. Postavite li ga uz klasičnu komodu, podignut će cjelokupan interijer, a dobro funkcionira i u kombinaciji s komadima drugih stilova. Od akrila su izrađene čitave serije stolova i stolica, komode, čak i ormari te donji dijelovi fotelja i sofa.

Zašto da budu priljubljene uz zid, kada u prostoru mogu djelovati poput skulpture, upitali su se dizajneri i kade smjestili nasred kupaonice. Špine više ne izviru sramežljivo iz zidova, nego se, poput instalacije nekog konceptualca, izdižu iz poda. Doduše, to nije nešto što već nismo vidjeli prethodnih godina, no samostojeće kade jednostavno se ne daju istjerati s top-liste. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter