Dizajneri: Hrvatskom grbu nije mjesto na tablici

Neprihvaćena ideja Nikole Đureka i Borisa Ljubičića (Arhiva)
Neprihvaćena ideja Nikole Đureka i Borisa Ljubičića (Arhiva)

Nedavno predstavljanje četiri vizualna rješenja hrvatskih registracijskih pločica s EU predznakom, koje bi se trebale početi primjenjivati sredinom sljedeće godine, izazvalo je burnu reakciju javnosti, ali i struke, tim više što ih MUP uopće nije kontaktirao.

Ponuđene tablice, smatraju stručnjaci, tipografski su neprilagođene hrvatskom jeziku, nisu dovoljno pregledne u drugim dimenzijama, poput primjerice umanjenih varijanti za mopede, a usto su i potpuno nemaštovite.

Da stvar bude gora, svjetski priznati tipograf Nikola Đurek, autor mega popularnog fonta Amalie i dizajner za čije se radove otimaju korporacije, osmislio je nekoliko verzija registracijskih pločica.

Projekt pločice sa središnje istaknutim crveno-plavim kvadratima oblikovao je u suradnji s Borisom Ljubičićem, a razvijao ga je tri godine. Nakon predstavljanja MUP ga je hladnokrvno odbio i ponudio svoja rješenja.

Dizajneri najviše osporavaju isticanje hrvatskog grba, smatraju da je potpuno nepotreban obzirom da niti ostale zemlje Europske unije ne koriste nacionalni grb, no niti oznake županija nisu dobro rješenje jer nemaju širi značaj.

- Iako se osobno nisam interesirao za ovaj projekt, tvrdim da su ponuđena rješenja vizualno nezanimljiva i kompozicijski neprilagođena. Na svim rješenjima ponuđen je državni grb, a uopće mu ondje nije mjesto. Neshvatljivo mi je da MUP nije angažirao stručnjake, obzirom da je riječ o važnom projektu koji iziskuje promišljenost, tvrdi nagrađivani porečki grafički dizajner Sean Poropat.

Sličnog je mišljenja i Željko Burić iz dizajnerskog studija Fabrika.

- Trenutne hrvatske tablice najružnije su u Europi, a niti ponuđena rješenja nisu ništa bolja. Kopira se njemačka tipografija, forsira grb na desnoj strani, a najžalosnije je što se sve u ovoj državi radi stihijski, kazao je pulski grafički dizajner.

Boris Ljubičić smatra kako prljave i blatne tablice grb čine slabije vidljivim jer je puno detalja na njemu, kao i neprimjerenim mjestom za njegovu izvedbu, dok je današnji dizajn tablica ocijenio kao najgoru aplikaciju državnog obilježja. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter