Dizajn Deana Skire nagrađen u Londonu i Veneciji

Hotel Bellevue i šetnica s meduzama
Hotel Bellevue i šetnica s meduzama

Prošlogodišnjim uspješnim projektima višestruko nagrađivanog dizajnera rasvjete Deana Skire, autora impozantnih pulskih Svjetlećih divova, rovinjske skulpturalne svjetlosne instalacije stabla Turnina, svjetiljke Trick i luksuznog hotela Bellevue u Malom Lošinju, pridružio se nedavno realiziran projekt svjetlećih lošinjskih Meduza. Uvala Čikat, osim po svojim prirodnim ljepotama, postala je prepoznatljiva po meduzama i raskošnim stupovima - portalima visokim 10 metara iz kojih izlaze svjetleće linije proizvoljnim uzorkom u šetnicu prema hotelima i tlo prema moru, gdje se pretvaraju u podvodne korijene nalik na morske struje koje kulminiraju s 14 svjetlećih klobuka i 200 svjetlećih krakova.

Istraživanje i razvoj ovih neobičnih proizvoda bazirano je na ideji inspiriranoj prirodom, a cjelokupnu instalaciju osmislio je i realizirao Dean Skira sa svojim timom dizajnera i inženjera. Osim ovog posebno dizajniranog projekta rasvjete revitaliziranog dijela šetnice Čikat, o čemu je pisao i prestižni londonski časopis Lighting, u aktualnom investicijskom ciklusu hotelijerske grupacije Jadranka hoteli, osvijetljeni su i boutique hotel Alhambra, Vila Hortensia te Aquapark Čikat.

U međunarodnoj konkurenciji, Meduze su u Veneciji osvojile prvu nagradu za LED proizvod godine. Nagradu Codega treću godinu zaredom dodjeljuje organizator sajma Illuminotronica i talijansko udruženje za elektroniku (ASSODEL).

Podsjetimo, Dean Skira je prije dvije godine osvojio njihovu inauguracijsku nagradu za najboljeg dizajnera rasvjete projektom rasvjete poliklinike Rident u Poreču.

- Meduze su jedan od ambicioznijih i rizičnijih pothvata u kategoriji svjetlosnih instalacija koje smo dosad realizirali s gledišta inženjerskih zahtjeva koje je trebalo zadovoljiti s obzirom na tehnička ograničenja i klimatske uvjete kojima je instalacija izložena. Veliko je priznanje dobiti nagradu za najbolji proizvod godine, kaže Skira, odnedavno i jedini predstavnik Hrvatske s  profesionalnim članstvom u Međunarodnom udruženju dizajnera rasvjete IALD. Osvojivši sve najznačajnije nagrade za produkt-dizajn i inovativnost, u Londonu je svjetiljka nagrađena u kategoriji dizajna inovativnog proizvoda prestižnom Blueprint nagradom za arhitekturu i dizajn koju dodjeljuje DesignCourial i Blueprint časopis u šest kategorija. Skira je svojim revolucionarnim dizajnom pobijedio u oštroj konkurenciji s Jasonom Brugesom, jednim od vodećih dizajnera svjetlosnih instalacija, te planetarno poznatom arhitekticom Zahom Hadid. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter