Dizajn alat oblikovanja društvenih ideja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvjerenje da je dizajn važan alat oblikovanja društvenih ideja, a ne samo šarmantno sredstvo uvjeravanja, nosiva je ideja ZGRAF-a 11, velike medunarodne manifestacije koja ce kroz ovogodišnje trijenalno izdanje izložbe grafickog dizajna i vizualnih komunikacija istraživati nove socijalne utopije.

ZGRAF pocinje u cetvrtak u HDLU-u i u naredna ce tri tjedna preplaviti Zagreb dizajnom - kako je to na konferenciji za novinare entuzijasticno najavila Ivana Bakal.

Ova trijenalna manifestacija, koja se održava još od 1975. godine, obuhvatit ce selektirane radove dvadesetak autora ili autorskih kolektiva nastale u razdoblju izmedu ožujka 2008. i veljace 2012. godine. Bit ce izloženo osamdesetak radova, a medu njima su i oni koje potpisuju Rafaela Dražic, Ira Payer, Bruketa & Žinic, Ruta, Danijel Srdarev, Organizam, Studiobotas...

Drugi dio izložbe u HDLU-u problemskog je tipa i obuhvaca radove nastale posebno za ovu priliku, pod tematskim okvirom "Danas je jucer bila buducnost". Tom dijelu doprinose, izmedu ostalih, Ivan Antunovic ("Ljudi koje možda poznaješ"), Eric Cai Shi Wei ("Better Home Better City Better Life" i "Critical Graphic Design"), Ivan Dilberovic ("What"s on your mind today?"), Miranda Herceg ("Od do"), Tomislav Lerotic ("Recikliranjem otpada protiv suspaljivanja otpada u cementarama" i "Redizajn piktograma na ambalaži").

Bogat program u ULUPUH-u su predstavili Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, izvršna direktorica ZGRAF-a Egle Vošten, gost teoreticar Dejan Kršic te suvoditeljica EduZgrafa, edukativnog dijela programa namijenjenog uglavnom studentima Ivana Meštrov.

- Stalo nam je do toga da na ZGRAF-u bude otvoren prostor za komunikaciju struke i obrazovanja, rekla je Ivana Meštrov i najavila ciklus radionica koje ce voditi umjetnici koji se u svojoj praksi doticu pitanja alternativnih komunikacijskih i društvenih potencijala vizualnih komunikacija: Igor Kuduz, kolektiv Bledner.hr i Dejan Dragosavac - Ruta.

Osobito se zanimljivom cini radionica "Cjenkanje za mandarine - kada graficki dizajn susrece komunikacijski i sociokulturni prostor glavne gradske tržnice" koja ce se od subote do utorka održavati u Galeriji ULUPUH. U sklopu EduZgraf-a prireduje se i medunarodna izložba studentskih radova "Krenimo od pocetka" u Galeriji PU Studentskog centra. (Maja HRGOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter