Divovski cešnjak iz Škopljaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

?enio Škabic i njegov stric Lino iz Runki, jednog od zaselaka na podrucju Škopljaka, nisu se mogli nacuditi kad su ovih dana na svojoj njivi, stotinjak metara od sela, poceli vaditi cešnjak: iz zemlje su poceli izlaziti sami kapitalci.

Glavice su bile redom jedna veca od druge, prosjecne težine 30-ak dekagrama. No, pravo su cudenje izazvale glavica teška 78 dekagrama, a za njom jedna nešto manja, od 58 dekagrama.

Ovakvo nešto u Škopljaku nisu vidjeli ni ?enio ni Lino Škabic, a nikad se nije ni culo da je netko ovdje uzgojio ovako velik cešnjak. Sjeme je domace, a prije dvije godine uzeli su ga od susjeda Josipa Širola, kaže Lino.



Lani su od tog sjemena iznikle potpuno uobicajene glavice cešnjaka, ali ove godine one su iznad svakog ocekivanja, kaže Lino. ?enio dodaje da su u dva reda dužine 70-ak metara ubrali oko 120 kilograma cešnjaka.

Nekoliko ce divovskih glavica ostaviti za iducu godinu, da vide što ce se dogoditi. Uz ovaj bijeli cešnjak zasadili su i crveni, koji je posve uobicajene velicine.


Podijeli: Facebook Twiter