Divovska mortadela na pulskoj tržnici

Originalna mortadela iz Bologne (D. MEMEDOVIĆ)
Originalna mortadela iz Bologne (D. MEMEDOVIĆ)

Brojne Puljane, ali i prve strane goste, privukli su u utorak na tržnicu, pored zgrade Tržnice, mirisi pravih talijanskih delicija - od mirisne mortadele, salamina pa sve do originalnih talijanskih slastica. Riječ je naime o putujućim sajmova pod nazivom "Italia fest", a u Puli su po drugi put.

Nakon Pule do Medulina

Kako doznajemo od organizatorice sajmova pod nazivom "Italia fest" Majde Frole, sajam je u Pulu, s autohtonim talijanskim, ručno rađenim delicijama, stigao iz Zagreba, a nakon Pule vjerojatno će do Medulina, a onda će cijelo ljeto gostovati dalje hrvatskom obalom - od Šibenika do Dubrovnika, a zatim posjetiti i Sloveniju.

- Izlagači nude prave delicije iz različitih talijanskih pokrajina, od Toscane, Lazia, Umbrije, preko Emilie Romagne pa do Sicilije, veli nam Frole i dodaje da izlagači nude različite sireve, od mekih poput bivolje mozarelle, do raznih vrsta parmezana, zatim različite vrste salamina s dodacima i okusima, pršuta i nezaobilazne velike mortadele iz Bologne.

Ima i talijanskih kolača

Prodavačica Amella predstavila nam je slatki dio - talijanske kolačiće od badema, bez brašna i mlijeka, cantuccine, meringe, a najbolje idu, kako nam je navela, cannoli punjeni ricota kremom. Govorimo li o cijenama recimo da su one za naše prilike možda ipak malo "paprene" jer kilogram mortadele košta 130 kuna, a sireva od 200 kuna naviše. Inače, sajam se na pulskoj tržnici može razgledati sve do subote, a radi od 8 ujutro pa sve do 20 sati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter