Divljim svinjama ni električni pastir ništa ne može

Ulaz u ograđeno područje
Ulaz u ograđeno područje

Pogranično područje u blizini graničnog prijelaza Požane opasano je električnim pastirom, žicama kojima prolazi električna energija i priječi ulaz divljih svinja u poljoprivredne nasade. Napon nije opasan, no naponski udar trebao bi dobro pecnuti i odvratiti životinje od njihovog nauma. U postavljanju električne ograde duže od tri kilometra udružilo se deset obitelji iz sela i zaselaka s područja Kodolja.

- Žicama električnog pastira ogradili smo više od 30.000 četvornih metara površine, ali ni to nije pomoglo. Divlje svinje probile su se između žica i poharale njivu kukuruza, žali se Dario Ugrin iz Mlini. U pograničnom području imaju plodnu zemlju, vodu u rječici Ari koja ne presuši ni tijekom najsušnijih ljeta te volju i želju za rad, ali im divlje svinje doslovno ne daju disati.

- Prvo su radile štete u pšenici i krumpiru, sada je na redu kukuruz, a uskoro će se sladiti grožđem, upozorava Dario kojemu divlje svinje dolaze u vinograd uz samu kuću te je i nju ogradio električnim pastirom.

- Jedino puška može dati rezultata, no izgleda da zakon više štiti divljač nego ljude, uvjeren je 65-godišnji Zvjezdan Fantinić. S divljim svinjama bori se već 15-ak godina i odustao je od prijavljivanja šteta. "Preklani sam dobio 230 kuna za tonu grožđa i još su mi u lovačkom društvu rekli da ga idem brati u Motovun po dvije kune koliko želim", rekao je.

- Slikajte me i pošaljite sliku Milanoviću u Zagreb da vidi naša zapuštena polja. Pustili su nas na cjedilu, a divljač zaštitili, u jednom je dahu izgovorio 77-godišnji Franjo Cerovac iz Ugrini. Najgore je što i mladi gube volju za rad u polju.

- Ove smo godine izvadili krumpira manje nego što smo ga posadili i nećemo se više mučiti, rekao nam je Sandi Ugrin iz Mlini.

Iako su lovačke hajke na sjeveru Istre već godinama uspješne, a lovci izvršavaju sve obveze prihrane divljači, štete ne jenjavaju. Divljač hara njivama uz samu granicu i nedaleko od kuća, gdje se ne smije pucati, a najaktivnije su noću kad je lov zabranjen.

U Kodoljama smatraju da je jedini način dozvoliti noćni lov i povećani odstrel sve dok se brojčano stanje divljači ne svede na podnošljivu mjeru.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić kaže da su krajem lipnja od županijskog Odjela za poljoprivredu zatražili pomoć u rješavanju ovog problema te će se zajedno s odjelom i županijskim Lovačkim savezom nastojati kod Ministarstva poljoprivrede ishoditi povećanu kvotu odstrela. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter