Divljim svinjama na Zlatnom rtu moglo bi napokon odzvoniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjih godina sve izraženija je prisutnost divljih životinja na zaštićenim područjima grada, odnosno zelenim prostorima koje služe za šetnju i rekreaciju. U nedostatku i permanentnom smanjivanju prirodnih obitavališta, životinje, s naglasnom na divlje svinje i čagljeve, i same bježe od novoizgrađenih cesta, kuća i vikendica te nova skloništa traže na Paludu, Zlatnom rtu i Škarabi. No, susret šetača i krmače s mladima nije ugodan, a još manje kad ti stazu presiječe "otac familije".

Plan za područja koja nisu lovišta

Isto tako, učestale su i prometne nezgode - sudari životinja i automobila, kao i već uobičajeno haračenje i hranjenje životinja na krumpirištima.         Zaštita od divljih svinja, u više je navrata bilo predmetom rasprave Grada, Komunalnog servisa, Lovačkog društava i JU "Natura Histrica". Bezuspješno, jer zakon ne dozvoljava njihovo uklanjanje iz lovačkih ruku. Ipak, kako doznajemo, svi oni izradili su program zaštite divljači na područjima koja nisu lovišta.

- Izrađen je program, koji se odnosi na područja koja nisu lovišta - poput Paluda, Zlatnog rta i Škarabe, a posljednju riječ na prijedlog rješenja trebalo bi dati Ministarstvo zaštite prirode RH-a, kaže predsjednik Lovačkog društva Rovinj, Franko Udovičić, od kojeg doznajemo da program daje rješenje kako da lovci djeluju i "izvuku" nepoželjnu divljač i koji bi, ukoliko bude prihvaćen trebao biti primjenjiv od početka rujna. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter