Divlje svinje (opet) haraju diljem Istre

Štete na usjevima svinje rade uglavnom noću (T. CIMAS/CROPIX)
Štete na usjevima svinje rade uglavnom noću (T. CIMAS/CROPIX)

Iako su hajke na sjeveru Istre bile uspješne - u zajedničkom lovu, kojim je u siječnju obilježen završetak lovne sezone na krupnu divljač, čak je postavljen i rekord od 19 odstrijeljenih divljih svinja - štete od ove divljači ne jenjavaju. Dolaskom proljetnih dana krenuli su novi problemi - divlje svinje marljivo ruju po pšenici i ječmu na njivama u plodnoj dolini rijeke Bračane. Pašnjaci su preorani i bez traktora, a i skora košnja trave bit će poprilično otežana zbog brojnih rupa na njivama.

- Problem je svake godine sve veći. Hajkama se nije puno postiglo. Trebalo bi dozvoliti konstantan lov i broj ove divljači svesti na minimum, upozorava 30-godišnji Goran Flego iz Škuljari.

Na poljoprivrednom imanju obitelji Flego trenutno je u tovu sto junadi, ali ako se tako nastavi morat će smanjiti ili čak i zatvoriti farmu, jer je stanje postalo neizdrživo.

- Kako se zaštititi kada je na 40 hektara možda 150 parcela i financijski ih je nemoguće sve ograditi. Paradoks je da sve više zemlje obrađujemo, a sve više hrane kupujemo, žali se Flego. Kukuruz za prihranu stoke kupuje u Slavoniji, a za kilogram uključujući i troškove prijevoza mora izdvojiti gotovo tri kune. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter