Divlje svinje haraju od Rovinja do Kanfanara

Divlje svinje u park šumi Zlatni rt
Divlje svinje u park šumi Zlatni rt

Na tragu pritužbi građana koji javljaju da su im divlje svinje izrovale zasijane zimske usjeve i time opustošile njive i prigradske vrtove, predsjednika Lovačkog društva Rovinj Franka Udovičića, pitali smo je li i ova zima u znaku prošlogodišnje najezde divljih svinja. Što se čini na suzbijanju šteta koje divljač čine?

Podsjećamo, lani je divlja svinja bila ne samo meta lovaca već i tema sjednice Gradskog vijeća, ali i meta foto objektiva Rovinjaca koji su tragove divljači snimali na zelenim i travnatim površinama Punte i prometnih cesta. Čitave svinjske obitelji znale su se tuda prošetavati i u jednom simpatičnom slučaju baš kao nekad Beatlesi na zebri pozirale koračajući jedna za drugom.

Uzrok su polja obrasla šumom

- Istina je da problem divljih svinja postoj i da on nije od jučer, posebice na području od Kanfanara do Rovinja koje je jače izloženo njihovoj najezdi. Naime, razlozi za njihovo spuštanje do kampanja su višestruki, a onaj prvi i najvažniji je taj da je u posljednja dva desetljeća došlo do evidentnog zapuštanja nekad obradivih površina  koje su danas obrasle u šumu i makiju, a kao takve idealna su, zapravo prirodna staništa za divlje svinje, objašnjava Udovičić, lovac s višegodišnjim iskustvom dodajući kako su se promjenom biljnog pokrova promijenili i stanovnici.

- Uz višak divljih svinja primjetan je i manjak sitne divljači - jarebica, fazana, kolinke i zečeva a to je situacija s kojom lovci nisu zadovoljni pošto je naša primarna zadaća očuvanje svih životinjskih vrsta koje obitavaju na ovim područjima, kaže Udovičić, dodajući i da je upravo divlja svinja dijelom kriva za smanjenje ovih vrsta jer s jedne strane pohara ptičja gnijezda, a s druge proždire i mladog zeca. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter