Divlje plakatiranje sve više nagrđuje gradske ulice

Prazni poslovni prostori idealni su za nelegalno plakatiranje
Prazni poslovni prostori idealni su za nelegalno plakatiranje

Plakatiranje u gradu otelo se kontroli - promidžbeni plakati i oglasi nalaze se posvuda: na ormarićima za struju, autobusnim čekaonicama, izlozima napuštenih poslovnih prostora i fasadama.

S obzirom na to da ih nitko ne skida kada više nisu aktualni, oni se u slojevima odljepljuju da bi na kraju završili na podu.

Stoga smo u Gradu pitali gdje se nalaze mjesta na kojima je plakatiranje dozvoljeno i tko to određuje TE ima li Grad s nekom tvrtkom sklopljen ugovor o plakatiranju.

U odgovoru koju nam je proslijedio Odsjek za informiranje i međunarodnu suradnju piše da je odlukom o komunalnom redu propisano da se plakati mogu postavljati na elementima urbane opreme, i to stupovima za plakatiranje, panoima, stupovima javne rasvjete i svjetlećim reklamnim vitrinama.

- Uslugu plakatiranja obavlja trgovačko društvo Lira Intersound d.o.o., koje je s Gradom sklopilo ugovor o zakupu plakatnih mjesta. Za potrebe plakatiranja Lira Intersound raspolaže s 27 plakatnih mjesta i sva su definirana ugovorom, piše u odgovoru. Tvrtka Lira Intersound Gradu plaća mjesečnu naknadu za 26 plakatnih mjesta.

No, očito je da je ipak riječ o dobro organiziranom biznisu. Najveći broj nelegalnih plakata nalazi na najfrekventnijim mjestima u gradu - Kandlerovoj, Ulici Sergijevaca, Flanatičkoj, u blizini Foruma.

Te plakate, navodno, postavlja pulska tvrtka Flyer distribution. Pokušavajući doći do nekoga iz spomenute tvrtke internetskom pretragom došli smo do obrta "24/7" koji na svojim stranicama navodi da opciju reklamiranja "bez umjetno napuhanih troškova monopolističkih tvrtki koje ne mare za mogućnosti i potrebe malih tvrtki i obrta" nudi u suradnji s tvrtkom Flyer distribution.

- Moja se tvrtka bavi distribucijom letaka, no ne i plakatiranjem, kratko nam je rekao Branko Kovač Vujčić te dodao da je prekinuo suradnju s Flyer distributionom, ali usluga nije maknuta s internetskih stranica. (Napisala i snimila B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter