Divlje kampiranje: Enšuldigung, niht feršten!

Trojica mladih Nijemaca danima nesmetano kampiraju u Gortanovoj uvali
Trojica mladih Nijemaca danima nesmetano kampiraju u Gortanovoj uvali

Ovogodišnja turistička sezona definitivno će ostati upamćena po manjem broju njemačkih turista, naših tradicionalno najvjernijih i najbrojnijih gostiju. Ne samo da su iznenadili po tom pitanju, iznenadili su i postupkom kakav Pula dugo nije vidjela, potpuno nespojivim s poznatom "discipliniranom" nacijom. Trojica mladih Nijemaca, naime, bez pardona već danima nesmetano kampiraju u šumici iznad Gortanove uvale.

I za našeg današnjeg posjeta uvjerili smo se da su u toj šumici podigli šator, pored njega parkirali BMW "peticu", rastegnuli štrik za sušenje robe, a ostatke hrane i pića uredno posložili oko atraktivnog, njima očito besplatnog smještaja.

Jednog od njih, otprilike 20-godišnjaka, zatekli smo dok je lješkario u hladu borovine. Ne uzbuđujući se pretjerano zbog našeg dolaska, mladić je na naše pitanje zna li da je kampiranje na ovom mjestu zabranjeno ravnodušno odgovorio "Enšuldigung, niht feršten" i nastavio nas gledati k'o tele u šarena vrata.

Doznajemo da je u Pulu došao prije tri dana s bratom i prijateljem, a u Gortanovu su došli, kako je rekao, po preporuci prijatelja koji je lani također kampirao u uvali (?!)

- Ne znam da je ovdje zabranjeno kampiranje. Možemo li ostati do sutra ujutro?, pitao nas je nakon što smo mu pokušali objasniti da kampira na javnom mjestu te da za taj "poduhvat" mogu biti kažnjeni, odnosno da postoje turistička naselja i autokampovi u kojima mogu legalno boraviti.

To ga nimalo nije pogodilo, već se nonšalantno okrenuo i odšetao na plažu. (piše N. SOFTIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter