Divlje jagode na švicarski nacin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neupucene bi moglo zacuditi zašto bi u finišu dojmljivog nastupa švicarskog heavy metal benda Gonoreas u subotu u pulskoj Mimozi njihov pjevac Gilberto Melendez s tekstom u ruci otpjevao na našem jeziku pjesmu "Divlje jagode" s istoimenog debitantskog albuma istoimenog bosanskog benda iz 1979. godine, da bi zatim koncert pred dobro raspoloženom publikom zakljucili još jednom njihovom pjesmom "Metalni radnici".

Odgovor se krije u glavnom gitaristu i stupu ovog iznimno uvježbanog benda Damiru Eskicu cija dojmljiva vještina sviranja, unatoc švicarskom državljanstvu i glavnini repertoara na engleskom jeziku, odaje bosansku školu i nadahnuce gitaristom Divljih jagoda Seadom Lipovacom Zeletom.

No, taj utjecaj nije bio toliko ocit jer klasicne heavy metal obrasce u svim ostalim autorskim pjesmama Gonoreasa oplemenjuje dojmljiv Gilbertov glas koji nema nikakve veze s bosanskom vokalnom tradicijom. No, ocito je bilo da je, osim gitarista Eskica, u izvedbama skladbi Divljih jagoda uživao i novi basist u postavi Pat Rafaniello - a to, pak, ne cudi ako se zna da je i on Švicarac hrvatskog podrijetla.

"Više nisam sam", obratio se u jednom trenutku publici gitarist Damir, predstavivši Pata koji se zatim manje vješto, ali iskreno obratio publici na našem jeziku. Te bi fraze zatim nerazumljivo, ali duhovito ponavljao pjevac Gilberto koji je te veceri posebno zracio pozitivnom energijom.

Kao i prije tocno godinu dana na istom mjestu, ovaj uvježbani švicarski bend otvorio je novu koncertnu sezonu u kaficu Mimoza. U obnovljenoj postavi ne nalazi se više gitaristica Miriam Zehnder, a nju je zamijenila jednako atraktivna Larissa Ernst. Ocito je da je plavuša na drugoj, ritam gitari zaštitni znak Gonoreasa.

Istaknutiji dijelovi koncerta bile su izvedbe pjesama "Love To Rock" s posljednjeg albuma "Plead Not Guilty" i "Bang Your Head" s albuma "Outbreak". Predgrupa im je bio takoder švicarski bend Atlas & Axis. Nažalost, nastupili su bez basista koji je ostao na granici, no i oni su ispraceni toplim pljeskom pulskih ljubitelja heavy metal zvuka.


Podijeli: Facebook Twiter