Divljanje plaća u Kontroli zračnog prometa

Ilustracija (J. BISTROVIĆ)
Ilustracija (J. BISTROVIĆ)

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) previše troši na plaće. Zaključak je to iz uvjetnog mišljenja Državne revizije koja je provjerila poslovanje te zasigurno najbogatije domaće javne tvrtke tijekom 2012. godine i u prvih šest mjeseci 2013. 

Novi list je nedavno pisao o tome da se u vrhu države ozbiljno razmišlja da se stane na kraj divljanju plaća u HKZP-u, jer su tijekom prošle godine neke od njih dosegle vrtoglavih i do 80.000 kuna bruto.

Po službenim podacima do kojih je došla Državna revizija, i to uz opasku da nisu dobili na uvid svu dokumentaciju iz koje bi se mogli utvrditi rezultati rada, HKZP je tijekom 2012. godine imao prihod od 594.760.295 kuna. Rashodi su pak iznosili 588.771.483 kune. Nakon oporezivanja ovoj je tvrtki s oko 740 zaposlenika ostala dobit od oko 4.346.266 kuna.

Utvrđeno je da je HKZP najviše prihoda ostvario prodajom usluga u inozemstvu, nešto više od 88 posto. U pitanju su prihodi od rutnih naknada, terminalne naknade i rutne naknade za zračni prostor BiH.

Rashodi HKZP-a u 2012. godini bili su 0,9 posto viši nego godinu ranije, s tim da su troškovi zaposlenika porasli 3,2 posto. Prosječna neto plaća zaposlenika 2012. godine iznosila je 19.271 kunu, dok su direktori i izvršni direktori sektora mjesečno zarađivali 30.575 kuna neto, u prosjeku. 

- Obračunom plaća prema Kolektivnom ugovoru i Pravilniku o radu HKZP nije postupio u skladu s odredbom Odluke Vlade RH o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava kojom je propisano da su uprave trgovačkih društava zadužene da plaće i druga primanja svih rukovodećih struktura budu usklađene s plaćama članova uprave, ovisno o vrsti radnog mjesta. Zato je potrebno odredbe kolektivnog ugovora uskladiti s ovom odlukom Vlade, naglašavaju državni revizori, no kako smo već pisali, pokušaji da se kolektivni ugovor u HKZP-u, koji slovi kao najbolji u Hrvatskoj, promijeni gotovo su nikakvi.

Kolektivni pregovori, kojima je bio cilj unijeti promjene i uskladiti plaće, nedavno su naprasno prekinuti. U međuvremenu je cijeli proces skriven velom tajnosti, a Novom listu iz HKZP-a je odgovoreno da se do okončanja kolektivnog pregovaranja neće oglašavati o njegovim rezultatima.

Revizori su upozorili i da su nagrade i naknade koje se isplaćuju zaposlenicima HKZP-a temeljem Kolektivnog ugovora znatno veće od onih porezno priznatih. Tako je tijekom 2012. godine isplaćeno otpremnina za 22 zaposlenika u iznosu od 20 milijuna kuna većem od porezno priznatih. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter