Divljake zaustaviti prekidom utakmice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povici «ubij Srbina» s varaždinske utakmice izmedu mladih nogometaša Hrvatske i Srbije odjekivali su jucer sabornicom snažnije nego tocka dnevnog reda ustavne promjene. Kao rijetko kad postignut je stranacki konsenzus u osudi stadionskog govora mržnje i ta bi utakmica, kako je istaknulo više zastupnika, mogla postati prekretnica u tretmanu nogometnog huliganstva. Premijerka Jadranka Kosor, koja je u parlament došla predstaviti prijedlog Vlade za promjenu Ustava, najavila je pooštravanje Zakona o navijacima. Vec jucer je na tu temu održana sjednica Vladinog užeg kabineta.

"To se apsolutno više ne može podnositi. Vjerojatno ce biti izmjena i dopuna zakona, ali to nece biti dovoljno. Sve dok u ovakvim slucajevima utakmice ne budu prekidane, dok televizijski prijenosi ne budu prekidani, divljaci nece shvatiti poruku. Nulta tolerancija za divljake. Tražit cemo i odgovornost organizatora", rezolutna je bila premijerka.



Inace, prvi je o sramotnom skandiranju, što je u utorak paralo uši televizijskim gledateljima, progovorio SDSS-ovac Milorad Pupovac te se pitao kako europski duh ustavnih promjena korespondira s «ubij Srbina». Kritizirao je pritom televizijskog komentatora Stjepana Baloga koji se tek pred sam kraj utakmice ocitovao o uzvicima s tribina. Predsjednica Kluba HNS-a Vesna Pusic najvecu je odgovornost pripisala HRT-u koji ne prekida prijenose u kojima se može cuti govor mržnje. "Mržnja i pozivi na ubojstva šire se putem nacionalnog medija, za naš novac. Toga je zbilja dosta", istaknula je.

IDS-ovac Damir Kajin požalio se da na nekim javnim priredbama ima i povika «ubij Kajina», a predsjednik SDP-a Zoran Milanovic ustvrdio je, pak, da su od zabludjelih tinejdžera koji grme na stadionima još opasniji politicari koji kalkulirano odašilju poruke mržnje. Gradonacelnik Varaždina Ivan Cehok ispricao se zbog rasistickih uvreda mladim srpskim nogometašima, ali je procijenio da ih je upucivala šacica navijaca.


Podijeli: Facebook Twiter