Divljacima za volanom i do 12 godina zatvora

Obijesnom vožnjom smatra se i ona u krivom smjeru na autoputu (S. DRESCHLER/Novi list)
Obijesnom vožnjom smatra se i ona u krivom smjeru na autoputu (S. DRESCHLER/Novi list)

Od 1. siječnja 2013. godine započet će oštrije kažnjavanje divljaštva na domaćim prometnicama. Sabor je nedavno usvojio kazneni Zakon o obijesnoj vožnji, za koju će krivci ubuduće biti kazneno sankcionirani.

Naime, obijesnom vožnjom smatraju se grubi prometni prekršaji, u koje se ubraja vožnja viša od 50 km/h u odnosu na brzinsko ograničenje u naselju, upravljanje vozilom pod utjecajem droga ili nedozvoljenim promilima alkohola u krvi (više od 1,5  posto).

No, njome se smatra i pretjecanje na nepreglednim mjestima (preko pune crte) te pretjecanje kolone vozila, vožnja u zabranjenom smjeru, okretanje na autocesti i slične radnje koje direktno dovode u opasnost ostale sudionike prometa. Za njih je predviđena zatvorska kazna do tri godine, dok za izazivanje nesreće pod navedenim okolnostima, u kojoj dođe do teških tjelesnih ozljeda ili smrti sudionika, krivcu prijeti do čak 12 godina zatvora.

Koliko god visina kazni možda drastično zvučala, upravo bi ovakav način kažnjavanja divljaštva mogao spasiti nevine od pogibije. Smatramo da se on trebao uvesti i puno ranije. Možda tada ne bi životom platili otac i sin na putu u školu na koje je silovitom brzinom naletio mladić vozeći znatno brže od ograničenja, niti motociklist kojeg je, prošavši kroz crveno, "pokupio" pijani poduzetnik u luksuznom terencu. Možda bi se čak i bivši potpredsjednik Vlade pristojnije ponašao u prometu.

Da represija u prometu funkcionira, možda je najbolji primjer onaj otprije 15-ak godina, kada se kazna za nenošenje zaštitne kacige na motociklu s 50 kuna povećala na čak 700, što je u vrlo kratko vrijeme natjeralo vozače da ju počnu nositi u svakom trenutku kad s dvokotačem stupe u promet. Hoće li se "opametiti" onaj vozač koji pijan projuri kroz crveno svjetlo, čak i da ne izazove prometnu nesreću? Imat će tri godine vremena da razmisli je li vrijedilo biti lišen slobode zbog vlastite gluposti. 

Jedan od poznatijih slučajeva obijesne vožnje u Istri dogodio se sredinom listopada na Istarskom ipsilonu kada je poznati rovinjski odvjetnik Anton Etinger svojim BMW-om X5 vozio punih deset kilometara u suprotnom smjeru od čvora Kanfanar do čvora Medaki, unatoč vidljivoj pripitosti odbio je alkotestiranje te na koncu udario policajca, nakon čega je uhićen. (Napisao Krešimir TADIJIĆ)

17.000 poginulih

U Hrvatskoj je od osamostaljenja do danas na cestama smrtno stradalo 17.000 ljudi. Godine 2008. poginulo je 665 osoba, kada smo prema toj crnoj statistici bili vodeći u Europi, dok je lani broj smrtno stradalih drastično smanjen na 418, što je najmanji broj u posljednjih 60 godina.

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter