Divljac u istarskoj kužini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treca "fešta od divljaci" odnosno gastronomska priredba "Divljac u istarskoj kužini" bila je, po pokazanom umijecu kuhara te zadovoljstvu publike i organizatora, najuspješnija dosad, procijenio je spiritus movens i moderator ove manifestacije Drago Orlic.

U organizaciji Turisticke zajednice Istarske županije, te Turisticke zajednice središnje Istre, kuharsko nadmetanje u pripremanju jela od divljaci održano je u konobi Vinja na Stanciji Pataj kraj Pazina, a osim šefa kuhinje Vlade Hrvatina koji je zastupao domacina natjecali su se još restoran Dolopavoro sa Ucke i njegov kuhar Dražen Kalcic, te konoba Danijeli iz sela Danijeli kraj Kringe za koju je kuhala Mirjana Fabris.

"Divljac je bila hrana covjekova puno prije kruha, a danas je ima sve manje u našim pjatima, pa smo zato pokrenuli ovu manifestaciju kako bismo obnovili interes za jelima od divljaci u istarskom ugostiteljstvu", istaknuo je Orlic nakanu organizatora.

A što bi se od mesa divljaci moglo pripremati, pokazali su kuhari iz tri spomenuta restorana svojim domišljatim, ali i ukusnim kreacijama.



Jela su na stol dolazila obilježena slovnom šifrom, odnosno nije se znalo cija su, pa je troclani žiri kojeg su cinili profesor kuharstva u poreckoj ugostiteljskoj školi Stanislav Poropat, gastro-novinar Franko Lukež i Gracijano Prekalj, jela mogli ocjenjivati sasvim nepristrano, kao i ostali uzvanici koji su birali jedno najbolje jelo za nagradu publike.

Nakon zbrajanja rezultata, obznanjeno je da je dvostruki pobjednik konoba Danijeli; uz prvu nagradu žirija, Mirjana Fabris dobila je i nagradu publike za palentu sa zecom, dok je drugo njeno jelo bio srneci but s verzotom.



Druga nagrada žirija pripala je Vladi Hrvatinu odnosno konobi Vinja za juhu od fazana s tortelinima punjenim fazanovim mesom i za "karamele" od jelena dok je trecenagradeni Dražen Kalcic iz Dopolavora ponudio hladno predjelo s pršutom i salamama od jelena i vepra, te "špikovanog" medvjeda s borovnicama.

Vina koja su se kušala uz ponudena jela - malvaziju, merlot i cabernet sauvignon - osigurala je vinarija Andelini.


Podijeli: Facebook Twiter