Divljač hitno treba vodu

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Divljač hitno treba vodu Apelira se na sve lovce da zbog suše u lovišta donose vodu i po potrebi prihranjuju divljač, najvažnija je poruka sa sjednice Izvršnog odbora Lovačkog saveza Istarske županije. Sjednicu je vodio ju je predsjednik saveza Gracijano Prekalj, domaćin skupa bio je Ivan Pentek, upravitelj Hrvatskih šuma Šumarije Buzet, koja upravlja "Ubašom", a gost Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Dogovoreni su datumi županijskih lovačkih natjecanja: prvenstvom u lovnom streljaštvu disciplina trap održat će se 2. rujna u Višnjanu, a Lovno - kinološki kup Sv. Hubert 29. rujna u Buzetu. Predavanja za polaganje lovačkih ispita počet će 27. ovog mjeseca i trajat će do 15. rujna, a kao termin polaganja okvirno je određen početka listopada.

Mali broj mladih koji žele postati lovci, što je pojava na nacionalnoj razini, bila je jedna od tema oko koje se vodila rasprava. Istarski savez s prosječnom starošću člana od 54 godine na razini je hrvatskog prosjeka, koji iznosi 56 godina.

Osim administrativnih zapreka, lovce tišti i najava uvođenja poreza na oružje. Svi su se složili da je ta odluka kontraproduktivna jer lovstvo može biti i gospodarska djelatnost putem korištenja mesa divljači u gastronomiji, a time i poticaj razvoju turizma. Ponajviše je to potvrdio upravo LS IŽ, na čemu mu je priznanje odao predsjednik HLS, koji je općenito zadovoljan njegovim funkcioniranjem.

Odbor je informiran i o zahtjevu Upravnog odjela za poljoprivredu IŽ upućenog Ministarstvu poljoprivrede Povjerenstvu za upravljanje smeđim medvjedom da središnja Istra proglase nepoželjnom za tu divljač. Očekuje se pozitivan odgovor nakon čega bi Savez sljedeće godine mogao zatražiti mogućnost odstrela. Procjenjuje se da trenutačno Istrom luta pet jedinki, koje su poželjne jedino u lovištu Ćićarija. (R. SELAN)  - GO01958309.jpg Izvršni odbor LS IŽ s Đurom Dečakom i Ivanom Pentekom LSIŽ  - XO01967018.jpg Lovstvo, lovac, lovx, zadnji dan lova na fazana, zeca i sl. Poreč, 14.01.2012. snimio:Milivoj MIJOŠEK


Podijeli: Facebook Twiter