Divlja gradnja ponovno procvala u Premanturi

(D. Memedović)
(D. Memedović)

U organizaciji medulinskog SDP-a u Premanturi je održana tribina o ulozi stanovništva u razvoju lokalne zajednice, te o problematici nelegalno izgrađenih objekata. Tomislav Novak, predsjednik medulinskog SDP-a i Mjesnog odbora Premature kazao je da se bespravna gradnja nastavlja i nakon što je prošao rok za legalizaciju u kojem je na razini cijele države prijavljeno skoro 800 tisuća objekata. 

- U posljednje dvije godine mještani su mi se često žalili na razne vrste bespravne gradnje u općini. Gradi se vrlo intenzivno, pogotovo u posljednja dva mjeseca, u šumama, a najviše uz more. Velika je eksplozija divlje gradnje u Muntama i Stupicama. No, nije problem samo Premantura, to se događa u cijeloj općini. Ljudi se obraćaju Mjesnom odboru koji nema ovlasti, zovu Općinu koja kaže da je država odgovorna, što nije točno. Želimo educirati stanovnike o njihovim, kao i ovlastima općine i države. Krajnje je vrijeme da se u općini neke stvari riješe jer mislim da je Kamenjak u opasnosti, upozorio je Novak na tribini na kojoj se okupilo dvadesetak mještana. 

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin govorio je o izmjenama Zakona o prostornom uređenju koji je prošao prvo čitanje, a koji u pojedinim slučajevima omogućava jedinicama lokalne samouprave da bez savjetovanja s građanima donesu nove prostorne planove.

-U zakon je nužno ugraditi zaštitne mehanizme kako bi se spriječila zloporaba bez sudjelovanja javnosti. Ukoliko se ti mehanizmi ne ugrade u drugom čitanju, SDP će tražiti da se to učini, rekao je Grbin. Dodao je da će po novom zakonu smještajni objekti morati biti udaljeni najmanje 100 metara od obalne crte, dok u sadašnjem zakonu postoje iznimke.

Arhitekt Bruno Nefat govorio je o urbanističkoj praksi u općini Medulin te o sadašnjim i bivšim prostornim planovima. Naglasio je problem prometa u Premanturi i gabarita objekata koji generalno odudaraju od tradicionalne gradnje koja je, doduše, dosta izmijenjena u posljednjih 20-ak godina.

- Sudjelovanje građana putem interesnih grupa mora biti jače i tamo gdje mehanizmi države ne funkcioniraju moraju se stvarati paralelni mehanizmi kojima građani preuzeti dio vlastite uloge, rekao je Nefat. Gradnja u Premanturi usklađena je s planovima, no pitanje je jesu li oni danas prihvatljivi i treba li se s time nastaviti, kazao je. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter