Divjak zabranila novo zapošljavanje na sveučilištima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog prekoračenja sveučilišnih koeficijenata za 30 milijuna kuna, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zabranila je novo zapošljavanje i nove rashode za zaposlene na sveučilištima do kraja lipnja. U međuvremenu, preispitat će razloge prekoračenja koeficijenata kako njihov rast do kraja godine ne bi bio i veći.

Zanimljivo je da su u novom zapošljavanju velikim dijelom sudjelovali Hrvatski studiji i Sveučilište u Zagrebu, s čijom je upravom bivši ministar Pavo Barišić bio u bliskoj vezi. Na Hrvatskim studijima je, na što zaposleni tamo upozoravaju već mjesecima, od početka godine raspisano čak 25 natječaja za zapošljavanje, prema tvrdnjama zaposlenih bez ikakvih kriterija ili jasnog razloga. U javnosti se proljetos posebno kritiziralo zapošljavanje savjetnika pročelnika Hrvatskih studija, jer je takva funkcija rijetkost na sastavnicama Sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu probilo je svoj limit za 10 milijuna kuna, a problema s prekoračenjem imaju i druga sveučilišta u zemlji. Zbog takve je situacije resorno ministarstvo naložilo Sveučilištu u Zagrebu, a posredno i njegovim sastavnicama, da u lipnju ne preuzimaju nove obveze vezane uz rashode za zaposlene na teret državnog proračuna, jer ih Ministarstvo ne može odobriti. Tijekom lipnja tako bi se trebala odobravati jedino povećanja plaća za doktorate, zamjene za bolovanje, povratak s bolovanja, mirovanja i neplaćeni dopust, te nova radna mjesta redovitih profesora u trajnom zvanju prema članku 67. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji regulira sustav napredovanja. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter