"Dive to the USS Atlanta" pobjednik Bijelog lava


"Dive to the USS Atlanta" pobjednik Bijelog lava Treće izdanje Bijelog lava, festivala podvodnog filma i fotografije u organizaciji ronilačkog centra Puffer koji se održavao u Multimedijalnom centru i na Crvenom otoku (Sveti Andrija) okončan je svečanom dodjelom nagrade za najbolji film. Ovogodišnji Grand Prix, između 11 pristiglih filmova, osvojio je "Dive to the USS Atlanta" Elene Konstantinou iz SAD-a koji je premijerno bio prikazan u veljači ove godine.

Posebnu nagradu žirija osvojio je španjolski film "Prometeo" (Ignacio F. Rod?, Josep M. Gifreu, Laia R. San Juan), specijalne nagrade dobili su "U mom svetu" Vladimira Mlađenovića iz Srbije te "S-Scuba" Petera Lombara i Ane-Marije Krese iz Slovenije, dok je nagradu Best Salt Water Film osvojio "The Sea Strangest Square Mile" Johna Boyla iz Velike Britanije.

Posebnost ovogodišnjeg festivala bila je i izložba fotografija "100 godina ronjenja u Rovinju" na kojoj je predstavljena dugogodišnja tradicija kroz opus od 22 fotografije. Najstarija fotografija potječe iz kraja 19. stoljeća, na kojoj se jasno vidi ronilac kako ulazi u more i ronilačka pumpa za zrak na ronilačkom brodu u rovinjskoj luci. Kroz fotografije se moglo vidjeti kako je ronjenje izgledalo u vrijeme između dva svjetska rata gdje je prikazan ronilački brod koji je dolazio iz Kopra na čišćenje rovinjske luke, kao i niz fotografija iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća sve do 1980. godine i velikog simpozija ronioca bivše SFRJ u Rijeci gdje je predstavljena najsuvremenija ronilačka oprema Drager iz tog vremena. Uz fotografije i modernu opremu mogla se vidjeti i teška ronilačka oprema starija od 50 godina.

Na predstavljanju izložbe bili su prisutni i ronioci koji su ovjekovječili ronjenje u Rovinju prošlog stoljeća, a prikazan je i film na kojem se izložena oprema mogla vidjeti i u upotrebi 1970. godina kada se počela graditi marina u Červar Portu. Roniocima Ivanu Glavanu, Vanji Jovanović, Ivanu Grubiću, Sergiju Santiniju, Nikoli Škvorc, Draženu Valerijevu te posthumno Josipu Kaliniću direktor festivala Filip Višić uručio je priznanje za njihov dugogodišnji rad.

Gost ovogodišnjeg festivala bio je svjetski priznat autor Steve Lichtag, prošlogodišnji dobitnik Grand Prixa festivala koji je u kratkim crtama predstavio svoj nagrađeni film "Posledni lovci". (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter