"Diva" u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavom "Diva" rijeckog umjetnika Edvina Liverica otvorena je nova kazališna sezona u organizaciji Puckog otvorenog ucilišta Porec. Radilo se o zanimljivom performansu u formi predavanja, ciji je cilj bilo demistificiranje i razradivanje pojma dive od zlatnog doba Hollywooda do danas.

Na sceni poreckog kazališta u ulozi predavaca Liveric je, izbijeljenog lica i crno namazanih ociju, živopisno vodio predstavu u kojoj se njegov monolog pun zanimljivih informacija o divama ispreplitao s isjeccima iz kultnih filmova te filmskim materijalima poput snimke audicije Marlen Dietrich za film "Plavi Andeo". U sat vremena takozvanog lecture perfomancea Liveric je istražio mehanizme stvaranja diva, održavanje njihove karizme i podsjetio na živote glumica koje su obilježile zlatno vrijeme Hollywooda, kao što su Joan Crawford, Marilyn Monroe, Mae West, Greta Garbo, Ava Gardner, Sophia Loren, Bette Davis i Anna Magnani.

Osim isjecaka iz filmova na ekranu, koji je ujedno predstavljao i ogledalo, prikazani su i foršpan za film Grete Garbo "Kraljica Kristina", reklamni spot mlade Marilyn, te posljednji filmski uradak rimske miljenice Anne Magnani. Ti su segmenti uz brojne kadrove ranih holivudskih filmova pridonijeli sjetnoj atmosferi predstave.

Valja istaknuti da je autor posjetitelje kroz život diva vodio na duhovit nacin, uz gestikulacije i imitacije njihovih pokreta, a "oživljavao" ih je i podsjecanjem na medijske izjave svojstvene samo divama. Pred kraj predstave dive je na ekranu-zrcalu zamijenio odraz zamišljenog autorovog lica, koji je na samom kraju ostao potpuno sam s buketom cvijeca, baš kao vecina diva na krajevima svojih karijera.

Predstava "Diva" proizvod je autorovog dvogodišnjeg istraživanja i prikupljanja materijala, a inspirirana je studijom Richarda Dyera - Heavenly Bodies. Premijera je održana u sklopu Zagreb Film Festivala 2009. godine. (T. TOROMANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter