Diva ili starost protiv mladosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba gostovalo je na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula s predstavom Marijane Nola "Diva" u režiji Želimira Mesarica. U toj su jednocinki koja tematizira odnos mlade i starije glumice uloge ostvarile Marija Sekelez i Natalija ?ordevic.

Radnja se odvija u garderobi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu tijekom veceri dodjele Nagrade hrvatskog glumišta. Starija glumica (Sekelez) sprema se uvježbavajuci govor, sasvim uvjerena da ce nagrada pripasti njoj. U garderobu ulazi mlada glumica (?ordevic), a publici je u tom trenutku sasvim jasno da ce medu njima poceti rat rijecima.

Starost protiv mladosti, majka protiv kcerke, ambicije protiv ljubavi, laži protiv istine, sve su to bitke koje tijekom sat vremena predstave te dvije glumice, dive, vode u skucenoj garderobi. Njihovi napadi i obrane prelaze cijeli spektar stereotipova o bahatim glumicama, pasivno-agresivnim majkama, manicno-depresivnim kcerkama, muškarcima kao objektima, nagradama kao subjektima, slavi kao priznanju, požrtvovnosti kao orudu i kazalištu (i, ah, tim daskama...) kao ishodištu i cilju.

Tekst je stoga prepun recenica poput: "Ti me nikad nisi voljela...", a iako sadrži dva obrata, prvi (onaj u kojem se otkriva da su glumice majka i kci) ne iznenaduje, dok je drugi (gdje se doznaje tko je zapravo osvojio nagradu) u potpunosti predvidljiv.

Sve u svemu, tekst, unatoc površnosti, ima i dobru stranu jer omogucuje glumicama da prijedu širok spektar emocija. Upravo ta igra "pravih" osjecaja i "loše" glume postavlja radnju na tanku crtu izmedu drame i farse - publika ne može lako shvatiti kada glumice glumataju, a kada su iskrene, stoga i njihov odnos biva nedorecen.

Tko je tu zaista povrijeden i tko se zaista kaje nije tako jasno kako može izgledati na prvi pogled, a Sekelez i ?ordevic su to iskoristile do maksimuma. Njihova je uigranost dobra, replike su brze, možda cak i prebrze jer je predstava trajala krace od sat vremena. (B. VINCEK; snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter