Distorzija večeras slavi 20 godina djelovanja

Plakat za prvi Prvomajski juriš na Hidrobazi
Plakat za prvi Prvomajski juriš na Hidrobazi

Obilježavajući dva desetljeća od izlaženja fanzina "Distorzija", a zatim i organizacije prvog Prvomajskog juriša u proljeće 1994. godine na Hidrobazi, večeras udruga Distorzija u svojim prostorijama na drugom katu Rojca, s početkom u 18 sati, organizira proslavu 20. godišnjice.

Tom će prilikom biti otvorena izložba sačuvanih radova o djelovanju društva; dokumentirat će se sjećanja ljudi koji su kao umjetnici, prijatelji ili dio publike bili povezani s ovim društvom, a dodijelit će se i nagrada Bonsai pulskog panka, a nastavak večeri bit će u revijalnom tonu.

Društvo Distorzija spontano je nastalo ratnih 90-ih kao reakcija na društvenu stvarnost. Fanzin "Distorzija", kreiran početkom 1994., tematski je bio posvećen underground sceni u Srbiji, o kojoj tada nikakve informacije nisu bile dostupne, a zajedno s fanzinom izdana je i audio kazeta "No Border Compilation". Iste je godine Distorzija organizirala prvi Prvomajski juriš, samoinicijativni i samoorganizirajući festival, koji je realiziran unatoč negodovanju režima, čime se uspio obilježiti internacionalni praznik rada.

Idućih godina Distorzija se povezala i ukorijenila u lokalnom i međunarodnom underground prostoru. Aktivnosti su se usredotočile na pulski skvot Klonja, bend Dark Busters i suradnju s Monte Paradisom, MKC-om iz Kopra i mnogim drugim. Od 1998. godine društvo Distorzija (kasnije i udruga) aktivno je u Rojcu, uz dominantno djelovanje u višegodišnjem vrijednom projektu Krojcberg kojim su se, kroz umjetničke intervencije velikog broja umjetnika iz cijelog svijeta, oplemenili hodnici bivše vojarne. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter