Dislocirane ambulante za žitelje istarskog sjevera?

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Posljednjih šest mjeseci značajno je intenzivirana suradnja predstavnika obiteljskih liječnika i pulske Opće bolnice kako bi se što bolje povezale primarna i sekundarna razina zdravstvene zaštite pacijenata u Istri. Sastaju se jednom mjesečno, razgovaraju o realnim problemima, a među njima izdvojio se nedostatak komunikacije među nositeljima ovih dviju razina zdravstvenog sustava, uglavnom kao posljedica preopterećenosti poslom i obiteljskih liječnika i specijalista.

E-konzultacije liječnika

- Poučeni dobrim iskustvom suradnje koja u Istarskoj županiji postoji već dvije godine - s urolozima i endokrinolozima, odlučili smo se da e-konzultacije proširimo i na ostale specijalističke djelatnosti. Naime, urolog dr. Mamontov te endokrinologinja i dijabetologinja dr. Fabris Vitković već dvije godine elektronskim putem komuniciraju s liječnicima obiteljske medicine. Komunikacija uobičajeno podrazumijeva konzultacije u svezi terapijskih ili dijagnostičkih dilema obiteljskih liječnika, kaže doc. dr. sc. Irena Hrstić, sanacijska upraviteljica pulske bolnice.

Iz riječkog KBC-a najavili su da će od početka svibnja njihovi liječnici specijalisti odlaziti raditi i u ambulante domova zdravlja na Vežici i Zametu, a dislocirane ambulante planiraju i u Delnicama, a potom i na kvarnerskim otocima te u Istarskoj županiji. "Surađujemo s Općom bolnicom u Puli i zajednički kroz čitavu regiju želimo pacijentima pružiti bolju zdravstvenu zaštitu", rekla je novinaru Novog lista pomoćnica sanacijskog upravitelja za kvalitetu KBC-a Rijeka prof. dr. Larisa Prpić Massari. I Riječani su otvorili e-mail savjetovanja kliničara s obiteljskim liječnicima.

- O projektu riječkog KBC-a upoznati smo na direktnoj prezentaciji koju je održala njihova uprava. KBC Rijeka primarno će surađivati s liječnicima obiteljske medicine Primorsko-goranske županije, iako su dostupni za elektronsku komunikaciju i ostalim liječnicima, pa tako i liječnicima u Istarskoj županiji. Način na koji se provode elektronske konzultacije trenutno je u razvojnoj fazi u obje županije i s vremenom će se, vrlo vjerojatno, vidjeti prednosti ovog vida komunikacije. Zasigurno ubrzava rješavanje nedoumica ali primarno cijeli postupak olakšava pacijentima tako što umanjuje potrebu za nepotrebnim putovanjima u bolnicu, kaže dr. Hrstić.

Potreba za psihijatrima

U upravi pulske bolnice razmatraju mogućnost otvaranja dislociranih ambulanti, posebno u najsjevernijim dijelova Istre, o čemu su već razgovarali s predstavnicima Grada Umaga. Slažu se s njima da je puno jednostavnije da liječnik specijalist jedanput tjedno odlazi u neki od gradova, nego da veći broj pacijenata putuje u Pulu, na redovan pregled u bolnicu.

- Otvaranje dislociranih ambulanti bit će moguće za one specijalnosti za koje postoji dovoljan broj specijalista jer je primarno potrebno osigurati dostupnost 24-satne službe za gotovo sve specijalnosti u Općoj bolnici Pula. Osim potrebnog dovoljnog broja specijalista, neophodno je ove dislocirane ambulante ugovoriti i s HZZO-om. Ovaj način rada već provode urolozi, a od drugih specijalnosti najviše se za rad u dislociranim ambulantama spominje potreba za psihijatrima, kaže dr. Hrstić. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter