Diskvalificira li nasilništvo politicke ambicije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skandalozni napad ambicioznog kandidata Plinija Cuccurina na novinara Glasa Istre Cristiana Bruna Galica zapanjio je politicke analiticare, strucnjake za odnose s javnošcu i promatrace zbivanja u nacionalnoj areni. Ugledne analiticare nije bilo potrebno posebno upoznavati s onim što se dogodilo, odnosno s neocekivanim udarcem ispod pojasa koji je clan Ladonje Cuccurin zadao medijima, jer je to postala vijest od nacionalne važnosti koja mnogo govori o njezinom glavnom akteru.

Zacuduje ih, doduše, lakoca kojom je pretendent na mjesto župana i saborskog zastupnika "ispalio na živce" u javnosti te sklonost nasilju, što svakako nije dobra poruka biracima.

- Fizicko nasilje ne može se opravdati, bez obzira je li rijec o politicarima, novinarima ili bilo kome drugome. Jednostavno, gradani se ne mogu fizicki obracunavati. Ako je došlo do manjeg nasilja prema nekome, treba ga moralno osuditi, a ako se radi o težem zlostavljanju, ono treba završiti na sudu, objašnjava dr. Žarko Puhovski, profesor filozofije politike na zagrebackom Filozofskom fakultetu.

Treba reagirati struka


"Vec dugo se od politicara ne ocekuje da djeluju pedagoški prema javnosti. To ni ja ne ocekujem, ali naglašavam da fizicko nasilje ni u kom slucaju nije dopušteno", napominje dr. Puhovski.

S time je suglasan i politicki analiticar Davor Gjenero, uz napomenu da politicari ne smiju biti netrpeljivi prema medijima. "Politicari moraju biti dostupni novinarima i medijima i na raspolaganju javnosti. Ako su izabrali baviti se politikom, trebaju biti spremni odgovarati na pitanja u svako doba dana.

Naravno, novinari se trebaju ponašati po pravilima profesije, ne treba kopati po intimnim stvarima pojedinih gradana, no politicarima treba postavljati provokativna pitanja", smatra Gjenero. Dodaje da je Cuccurinov postupak nedopustiv.

- Ovaj dogadaj je nešto na što treba reagirati. Treba reagirati struka, profesionalno udruženje i ljudi koji se bave zaštitom medijskih prava. Upravljanje privatnom tvrtkom nije isto što i javni posao. Javna služba ima drukcija, otvorena pravila i politicare treba nauciti koje im je mjesto u javnosti, komentira politolog.

Uskocka krv


- Cuccurin bi sada trebao kleknuti pred tog novinara i ispricati mu se. To je rezultat uskocke krvi koja kola Cuccurinom pa se njegova reakcije može pripisati dugoj povijesti uskockog nasilja. Ali, u modernom svijetu to je nedopustivo, originalno tumaci dr. Slaven Letica, sociolog i bivši saborski zastupnik.

"U svakom slucaju, bilo bi dobro da dode do isprike. Jer, svaki oblik nasilja treba osudivati. Novinari se mogu služiti verbalnim nasiljem, koje nije bezazleno, ali politicari nisu imuni na fizicko nasilje. Treba vidjeti kako ce reagirati biracko tijelo", dodaje Letica.

- Politicar ne može biti nasilan u javnosti, cak i ako zagovara neki oblik nasilja. To ga nece proslaviti. To se u demokracijama ne dogada. Vidjeli smo tuce po parlamentima, recimo u Italiji. Ali, to nije cesto, uglavnom se o tome cita u rubrikama "vjerovali ili ne".

Kod nas je sve moguce. Država sve osuduje, ali nitko ne poduzima ništa. Kod nas ubiju Liku Ritza, istuku Dušana Miljuša, vicu: "Ubij Srbina", pozdravljaju ustaškim pozdravima - i nitko ne poduzima ništa. To je pitanje poruke javnosti - je li to normalan nacin javnog komuniciranja, veli dr. Ivan Rimac, politicki analiticar i profesor na Pravnom fakultetu.

Nedopustivo ponašanje

"Sad je došlo do fizickog napada i vjerojatno ce stati na tome. Ali, u drugim slucajevima moguce je da netko plati drugome da istuce novinara. Na to treba upozoravati", smatra dr. Rimac.

- To je nedopustivo za osobu koja se sprema uci u javni život. Ako gospodin Cuccurin nema dobre živce sada kada je u opoziciji i kad ne donosi nikakve teške i radikalne odluke, onda se ja bojim njegove naravi u javnom životu. Svatko tko želi uci u javni život, treba istrenirati živce. Posebno ako želite u politiku, gdje ste stalno u incidentnim situacijama. Pokazuje se da g. Cuccurin ne kontrolira niti sebe - pa kako ce kontrolirati politicke procese, tvrdi Ankica Mamic, ugledna strucnjakinja za odnose s javnošcu.

Ocito je da je ponašanje neformalnog šefa Ladonje i izbornog kandidata Plinija Cuccurina naišlo na jednoglasnu osudu vodecih hrvatskih politickih analiticara i strucnjaka za politicku komunikaciju. Nasilnickim ponašanjem prema novinaru Cuccurin je, doduše, postao prepoznatljiv u politickoj areni, samo je pitanje hoce li, kao jedini kandidat za Sabor koji je do sada javno "ispalio na živce", imati od toga više štete nego koristi.


Podijeli: Facebook Twiter