Diskurs fotografskog medija

Neki od izloženih radova
Neki od izloženih radova

U labinskom Narodnom muzeju svečano je otvorena izložba fotografija autora Karmen Orlić i Denisa Gržetića, naslova "Putujem, putujem…!"

Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovni kritičar, o izložbi je zapisala, "kako god i kamo u današnja vremena putovali, ne možemo odoljeti porivu da usput, lako nam dostupnim fotoaparatima, mobitelima i tabletima, sve ne fotografiramo. I tako zabilježimo 'gdje smo sve bili'- u kojim gradovima, podnebljima i pejzažima, pa to memoriramo u nekom svom osobnom albumu uspomena. Kad međutim fotografi putuju, tad je u njih ta povezanost između putovanja i fotografiranja usko stvaralački uvjetovana i nije nikad usputna i slučajna. Jer ne putuje se zbog strasti za fotografiranjem, i ne fotografira se da bismo dokumentirali doživljaje s putovanja. Na put se kreće zbog potrage za fotografski osmišljenim pričama, za pričama gledanim kroz diskurs fotografskog medija. I sva njihova putovanja uvijek se pretvaraju u istraživački fototrekking. U potragu za bliskim nam motivima i vizurama, koje percipiraju i vizualno interpretiraju na autorski način.

Upravo na takva putovanja, iz potrebe za fotografiranjem, uvijek kreće i autorski dvojac Karmen Orlić i Denis Gržetić. Putne priče s njihovih putovanja vode nas maglovitim i mističnim stazama i ambijentima nekih magičnih krajolika i gradova čije nam se vizure na prvi pogled čine znane, ali ubrzo shvaćamo da pripadaju nekom drugom svijetu.

Karmen Orlić rođena je 1966. godine u Puli. Fotografijom se bavi više od dvadeset godina, podjednako u analognoj i digitalnoj formi. Izlagala je do sada na pet samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, gdje je bila višestruko nagrađivana.

Denis Gržetić rođen 1964. godine u Pazinu. Fotografijom se bavi više od trideset godina. Već 1984., a onda i 1985. godine osvaja nagradu za najbolju fotografiju na "Festivalu mladih" u Pazinu, te 1986. i prvu nagradu za fotografa na Grisiji u Rovinju.

Izložba ostaje otvorena do 20. studenog. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter