Diskriminacija: Francuski veleposlanik dao ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski veleposlanik u kneževini Andori Zair Kedadouche podnio je ostavku na dužnost rekavši da je žrtva rasne diskriminacije u ministarstvu vanjskih poslova, što je Quai d'Orsay u utorak zanijekao.

"U ministarstvu vanjskih poslova sam se susreo s rasizmom najgore vrste i osjetio se manje vrijednim što ne pripadam istoj društvenoj klasi", piše taj bivši veleposlanik i bivši nogometaš u pismu ostavke upućenom predsjedniku Françoisu Hollandeu s nadnevkom od 5. ožujka 2014., a koje je objavljeno u utorak.

Bivši diplomat u njemu navodi da su mu zbog imena uskraćena imenovanja na neke dužnosti, da je trpio ponižavanja svojih kolega i da su se prema njemu drukčije ponašali. "Neki dužnosnici u Quai d'Orsayu shvaćaju moje podrijetlo i moje ime kao nedostatak", rekao je.

Glasnogovornik ministarstva Romain Nadal je na dnevnoj presici te napade ocijenio "neprihvatljivima". "Teške optužbe za rasizam i za diskriminaciju koje Kedadouche iznosi protiv ministarstva nemaju nikakva temelja i neprihvatljive su. U redovitim inspekcijama i ocjenama one nisu utvrđene", kazao je. Kako je dodao, u redovitom dijalogu s upravom tijekom tih inspekcija Kedadouche se nikada nije žalio na diskriminaciju.

Kedadouche u pismu napominje da je pučkom pravobranitelju i državnom odvjetništvu podnio tužbu "zbog rasističkog ponašanja i društvene diskriminacije uprave" u francuskom ministarstvu vanjskih poslova. Dodao je da je zatražio da se vrati na dužnost u Glavnoj prosvjetnoj inspekciji, na koju je imenovan u vrijeme predsjednika Jacquesa Chiraca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter