Diskriminacija boraca NOR-a se nastavlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi članovi Predsjedništva porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista su Šime Perica, Anton Fabac, Bruno Koraca, Dragica Rakovac, Kata Topalović, Mario Ljubešić, Arduino Matošević, Marjan Dobrilović, Dušan Baldaš, Nedjeljko Bucalo i Nada Rakovac. Izabrani su jednoglasno na jučerašnjoj izbornoj skupštini udruge, a idućeg će tjedna novo Predsjedništvo sazvati sjednicu i odabrati novog predsjednika, njegovog zamjenika i tajnika. Usto, jučer je izabran i novi Nadzorni odbor u sastavu Dante Šorgo, Mio Hercegovac i Ana Rimanić te je naglašeno da su trenutno u UABA-u u tijeku pripreme za tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku koji će se održati 30. srpnja.

Aktualni tajnik Anton Fabac podnio je izvješće o radu u proteklom razdoblju, u kojem je istaknuo da se njihova aktivnost pretežno svodila na obranu tekovina NOB-a i antifašističke borbe te obilježavanja značajnih događaja iz NOB-a.

- Nismo uspjeli u nekim zacrtanim zadacima našeg programa rada, a to se odnosi na neprovođenje Deklaracije Sabora RH o antifašizmu. U okviru toga je diskriminacija prema borcima NOR-a kojih je svake godine sve manje. Napustilo nas je desetak vjernih članova, a brzinom rješavanja tog problema broj sudionika NOR-a doći će na nulu. Nismo uspjeli da se podigne tužba protiv države zbog te diskriminacije, niti na nivou SAB-a RH, niti na razini SAB-a Istarske županije, iako je odluka bila jasna da će to učiniti netko od njih. To je presudno pitanje za našu udrugu i za obranu antifašističke borbe pa se sada postavlja pitanje što ćemo i kako raditi ubuduće, kazao je Fabac.

Na njegove riječi nije bilo primjedbi ni diskusije prisutnih članova. Zatim je nastavio navodeći kronološki sve važne aktivnosti i obilježavanje značajnih datuma koje su proveli, poput najznačajnijih susreta na Rušnjaku kod Sv. Lovreča, Vrbanovici kod Kaštelira i Tićana kod Višnjana. Naglasio je da su ispunili gotovo sve zadatke iz programa rada za prošlu godinu.

Kao gosti su na Skupštini sudjelovali gradonačelnik Loris Peršurić i član Predsjedništva IDS-a Alfredo Mendiković. Peršurić je kazao da ne podržavaju ignoriranje značaja antifašizma i žrtava antifašističke borbe te da će zajedno i dalje prenositi te vrijednosti na mlade generacije. Naglasio je da će se dobra suradnja Grada i UABA nastaviti i ubuduće. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter