Diskografski poduhvat za dvadeseti rođendan

Slavljenici: Muška klapa Pinguentum (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Slavljenici: Muška klapa Pinguentum (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tradicionalna večer klapske pjesme "Pinguentum i prijatelji" na kojoj je Muška klapa Pinguentum iz Buzeta ugostila Žensku klapu Armorin iz Zagreba, protekla je u znaku dva izuzetna događaja: proslave deset, odnosno dvadeset godina buzetske klape Pinguentum i promocije njihova prvog nosača zvuka, CD-a prvijenca.

U rođendanski koncert u Narodnom domu uvela je "Buzećanka šinjorina", Vladimira Pernića i Josipa Kaplana, ona ista pjesma koju je prije 20 godina u sklopu Božićnog koncerta, na svom prvom službenom nastupu, izvela tada tek osnovana buzetska klapa u sastavu; Mikele Presel, Elvis Kodelja, Leo Nežić, Elvis Krulčić, Vedran Radović, Sanjin Radović, Elvis Nežić i Sandro Draščić.

Prvu postavu Pinguentuma tada je kao i danas, u svojstvu voditelja i pjevača, predvodio Sanjin Radović. Klapski sastav se mijenjao i dopunjavao novim glasovima, dok se, unatoč sporadičnih pokušaja oživljavanja rada, klapa nije posve ugasila. Takvo je stanje trajalo do pred deset godina kada se, u okrilju Glazbenog društva "Sokol", okupila klapa sa sedam odlično ukomponiranih klapskih glasova; Aleksandar Pavletić - prvi tenor, Dragan Markežić i Mikele Presel - drugi tenori, Igor Jermaniš i Sanjin Radović - baritoni, Nenad Medica i Sandro Draščić - basovi, koja je prerasla u jednu od ponajboljih hrvatskih muških klapa.

Pinguentum je svoje vitrine obogatila nizom priznanja i nagrada, a dvije najveće svakako su pobjede na festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, i to pobjeda u superfinalu festivala 2011. godine i prva nagrade žirija 2013. godine. Jubilarni koncert preksinoć je bila prigoda za prisjećanje i na one koji su također prošli kroz klapu; Diega Nežića, Dorjana Kodelju, Vladu Nemarnika- Boška, Željka Klanjca i Slavena Zlatića kao i Silvana Pavletića, osnivača i dugodišnjeg voditelja prve buzetske - Muške klape Buzet.

Posjetitelji su tako mogli uživati u nastupu prve klapske postave, potom Pinguentuma u proširenom sastavu, i konačno današnjeg klapskog sastava. Nastupile su i gošće, najbolja hrvatska ženska klapa - Armorin iz Zagreba koje su na ovogodišnjem 48. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu u ženskoj konkurenciji osvojile dva prestižna priznanja; prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike. U sklopu jubilarnog koncerta predstavljen je prvi i to dvostruki CD s uspješnicama Pinguentina "U mom kraju".

Na prvom CD-u, zapisao je Jurica Bošković, trinaest je vrhunskih izvedbi antologijskih klapskih pjesama s kojima su Pinguentini osvajali omiške štitove. Drugim CD -om sa također trinaest klapskih pjesama, odali su počast rodnom kraju i uz iznimne izvedbene mogućnosti pokazali potencijal za stvaranjem vlastitog repertoara i identiteta, što je dostižno rijetkima. - Slušajući zvučne zapise sa CD-a možemo konstatirati da je buzetska klapa, prvenstveno vrsnošću interpretacije odabranih napjeva, specifični istarsko - primorski glazbeni izričaj podigla na gotovo ravnopravnu ravan izvornom dalmatinskom tipu klapske pjesme, istaknuo je predstavljajući CD književnik Vladimir Pernić koji je uz Mirjanu Pavletić vodio slavljenički koncert.

Nakladnik CD-a je Croatia Records, za snimke je zaslužan HRT Radio Pula, glazbeni producent je Sveto Popović, autorica dizajna CD-a je Meri Vivoda, dok je akademski slikar Hari Ivančić, autor ulja na platnu naslova "Zemlje" koji se motiv koristio za omot CD-a. Uz više donatora i sponzora, te uz domicilni GD "Sokol", ruku pomoći Pinguentinima pri realizaciji ovog njihovog sna, ali i u organizaciji koncerta pružili su; Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" i Grad Buzet, pa je koncert zaokružen uz čestitke gradonačelnika Sinišu Žulića i lijepu gestu "Agrolagune" Poreč koja je za sve posjetitelje priredila besplatnu degustaciju palete svojih proizvoda: vina, maslinovih ulja, sireva i drugih delicija. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter