Diskašici Piščalnikovoj prijeti doživotna zabrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska prvakinja u bacanju diska Darija Piščalnikova mogla bi dobiti doživotnu zabranu natjecanja ako bude proglašena krivom za uzimanje dopinga, izjavio je šef ruske antidopinške agencije (RUSADA) Nikita Kamajev.

Kamajev je izjavio da Svjetska antidopinška agencija (WADA) vodi istragu nakon što je jedan od uzoraka koje je dala Piščalnikova bio pozitivan na anabolični steroid. Na testu napravljenom dva mjeseca prije početka OI u Londonu prvi rezultati uzetog uzorka bili su negativni, ali su drugi bili pozitivni na zasad nepoznatu supstancu.

Na OI u Londonu Piščalnikova je osvojila srebro hicem od 67,56 metara, iza zlatne Sandre Perković (6911), dok je broncu osvojila Kineskinja Yanfeng Li (67,22).

"WADA je tražila RUSADA-u da uzme uzorak od Piščalnikove. Test je pokazao prisutnost anaboličnog steroida", kazao je Kamajev.

Piščalnikova, koja je osvojila naslov svjetske prvakinje 2011. na SP-u u Daegu u Južnoj Koreji i završila na drugom mjestu na OI u Londonu već je odslužila suspenziju u trajanju od dvije godine i devet mjeseci od srpnja 2008. do travnja 2011.

Ova 27-godišnja atletičarka bila je jedna od sedam ruskih vodećih atletičarki koje su proglašene krivima za manipuliranje uzorcima dopinga prije olimpijskih igara 2008. u Pekingu. Osvojila je i srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu 2009. u Osaki, ali joj je to odličje oduzeto nakon što je Međunarodna atletska federacija poništila sve njene rezultate od svibnja 2007.

"U praksi, sportaš za kojeg se utvrdi da je ponovno uzeo anabolični steroid može dobiti zabranu natjecanja do osam godina ili čak doživotnu zabranu", rekao je Kamajev.

"Što se tiče njene srebrne olimpijske medalje, ovisi što će WADA odlučiti od kada je suspenzija na snazi ako i ovog puta bude proglašena krivom", dodao je . Ako se Ruskinji uzme medalja zbog ponovnljenog prekršaja, bronca iz londona pripast će Kubanki Yarelys Barrios (66,38). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter