Disident kritizira dodjelu Nobela Mo Yanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineski disident Wei Jingsheng, "otac" kineskog demokratskog pokret, kritizirao je u četvrtak dodjelu Nobelove nagrade za književnost Mo Yanu, ocijenivši da je ta odluka donešena kako bi zadovoljila Peking.

I drugi su kineski pisci već kritizirali Mo Yana radi njegove nedostatne podrške disidentskim autorima.

Wei Jingsheng nije propustio pozdraviti Mo Yanov književni talent, ali je u četvrtak propitivao neke njegove poteze i podsjetio da je ručno prepisao dio govora Mao Zedonga za jedno komemorativno djelo.

Naglasio je da u Kini ima i drugih talentiranih pisaca. "Može se reći da je ta nagrada dodijeljena kako bi se ugodilo komunističkom režimu, pa stoga nije vrijedna pažnje".

Vijest o nagradi Mo Yanu s ponosom je dočekana na kineskim društvenim mrežama, a pozdravila ju je i Udruga kineskih pisaca i dnevnik Narodni list, službeno glasilo vladajuće Komunističke partije.

Wei Jingsheng (61) je bivši električar u zoološkom vrtu u Pekingu i smatraju ga ocem kineskih disidenata i gorljivim borcem za slobodu u sklopu pokreta "Zid demokracije". Dva puta je odležao 18-mjesečnu zatvorsku kaznu u Kini prije nego što je 1997. zrakoplovom upućen u SAD, službeno zbog bolesti. Vodi zakladu za demokraciju koja nosi njegovo ime. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter