Dirljiv oproštaj od porečkog kanonika u Eufrazijani

Molitva i ispraćaj Petra Pahovića u Eufrazijevoj bazilici (V. HABEREITER)
Molitva i ispraćaj Petra Pahovića u Eufrazijevoj bazilici (V. HABEREITER)

Mnoštvo Porečana danas se oprostilo od svećenika i porečkog kanonika preč. Petra Pahovića nakon čega je pokopan u rodnim Rakotulama. Pogrebni ispraćaj u prepunoj bazilici predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Izrazivši sućut obitelji i župljanima, biskup Milovan rekao je da ga je životni put svećenika Pahovića podsjetio na onaj pape Ivana Pavla Drugog. "Oboje su imali intenzivan duhovni život i bolešću obilježen težak kraj. Petar Pahović bio je drag i blizak ljudima, posjedovao je veliki osjećaj prepoznavanja za duhovna zvanja", rekao je biskup u miru.

- Naš je svećenik bio u punom smislu plovan puka, čitav svoj život ostao je s narodom. U ovih 25 godina koliko je vodio porečku župu otkrio je četiri mlada Porečana koji su krenuli njegovim duhovnim zvanjem, bio je brižljiv ispovjednik i vrstan govornik, rekao je član župskog Pastoralnog vijeća Tomislav Milohanić opraštajući se od dragog im svećenika u ime svih župljana.

U ime Grada Poreča, od porečkog svećenika i kanonika dirljivo se oprostila dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš.

- Opraštamo se od svećenika koji je obilježio i zadužio Poreč. Od svećenika koji je obilježio odrastanje nas mnogih generacija Porečana pomažući nam da postanemo ozbiljni i odgovorni ljudi. Porečki nebeski svod ukrasit će zvijezda koja će i dalje paziti na nas, rekla je Basanić Čuš.

Na kraju se od dragog porečkog svećenika oprostio i njegov nasljednik, velečasni Željko Zec, zahvalivši se na 25 godina vjernosti i požrtvovanosti župi "koja gubi velikog prijatelja i borca za obitelj".

Petar Pahović rođen je u selu Pahovići (Rakotule) 1936. godine. Klasičnu gimnaziju pohađao je u pazinskom Biskupijskom sjemeništu, gdje je završio i teologiju. Mladu misu slavio je u Rakotulama 1962. godine. Prva župa bila mu je Rovinjsko Selo, pa Sv. Petar u Šumi te od 1986. Poreč. Tiskao je knjigu-vodič o Eufrazijani, godinama radio na njenoj obnovi. Bavio se i karitativnim radom, a 2010. godine dobio je gradsku nagradu "Sv. Mauro". (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter