Direktorima se tope raskošne otpremnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktori i clanovi uprava državnih tvrtki nece više u slucaju smjene moci racunati na raskošne otpremnine. Tu je informaciju našem listu potvrdio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic nezadovoljan cinjenicom da ce dio aktualnih clanova uprava koji ce sada biti smijenjeni dobiti velike otpremnine što im je svojevremeno omoguceno menadžerskim ugovorima.

Kako smo neslužbeno doznali, takvo rješenje apsolutno podržava i premijer Zoran Milanovic. On je u petak razgovarao s potencijalnim clanovima uprava i tom im prilikom priopcio da u slucaju smjene mogu racunati samo na šest placa. To ce vrijediti i za sve clanove koji u upravama pojedinih poduzeca predstavljaju državu, makar ona tamo i nije vecinski vlasnik.

Naravno, u slucaju tvrtki kao što je Podravka koja je na tržištu i u kojima država nema vecinski udio pravilo o otpremninama vrijedit ce samo za one clanove uprava koje imenuje Vlada. Na celo Podravke uskoro ce doci gradonacelnik Koprivnice i clan predsjedništva SDP-a Zvonimir Mršic, a u slucaju da bude smijenjen, otpremnina ce mu iznositi samo deset posto svote koju ce dobiti dosadašnji prvi covjek te tvrtke Miroslav Vitkovic.

Kako doznajemo, prvi potpredsjednik Vlade odlucio je smanjiti otpremnine direktora u državnim poduzecima kad se suocio s cinjenicom da Plinacro u slucaju smjene svom celnom covjeku Jerku Jelicu Balti mora isplatiti, navodno, više od 300 tisuca kuna otpremnine jer mu menadžerskim ugovorom pripada 18 placa. Da sada vrijede pravila o maksimalnih šest placa za otpremninu, dobio bi tri puta manji iznos, odnosno oko sto tisuca kuna.

Direktor u Hrvatskim cestama Josip Škoric prema ugovoru ima mogucnost prelaska na drugo radno mjesto unutar poduzeca ili pravo na isplatu otpremnine koja iznosi 12 njegovih mjesecnih placa, odnosno oko 204 tisuce kuna. Nova pravila prepolovila bi mu tu otpremninu.

Ako Vlada, kako je najavljeno, smijeni direktora Hrvatskih željeznica Zlatka Rogožara, on ima pravo na otpremninu od deset placa, što je nešto manje od 200 tisuca kuna. I njegova bi otpremnina po novim pravilima bila oko sto tisuca kuna. Sad vec bivši direktor Janafa Ante Markov nema pravo na otpremninu jer mu je mandat istekao, odnosno nije smijenjen.

Medu sadašnjim direktorima javnih poduzeca vec postoje slucajevi da su im menadžerskim ugovorima otpremnine ogranicene na šest placa. Pravo na takvu otpremninu imaju direktor ACI-ja Anto Violic i celni covjek Odašiljaca i veza Denis Nikola Kulušic, koji bi u slucaju smjene dobili oko sto tisuca kuna.

Hoce li doista otpremnine buducim direktorima u, primjerice, Plinacrou, HC-u ili HŽ-u biti dva ili tri puta manje od sadašnjih, ovisit ce o tome hoce li ih Vlada zadržati na sadašnjim placama ili ce povecati njihova mjesecna primanja.

Place direktora u javnim poduzecima administrativno su odredene Vladinom antirecesijskom odlukom iz srpnja 2009. godine i nitko od njih ne može zaradivati više od 3,2 prosjecne place u zemlji. Takva pravila vrijedit ce do kraja ožujka kad bi sadašnja vlast trebala osmisliti novi nacin nagradivanja menadžmenta državnih tvrtki.(Pišu Zlatko CRNCEC, Dražen CIGLENECKI i Jagoda MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter