Direktorica TZ-a prijavila inspekciji iznajmljivače koji ne prijavljuju goste

Neki iznajmljivači u Fažani ne prijavljuju svoje goste (Milivoj MIJOŠEK)
Neki iznajmljivači u Fažani ne prijavljuju svoje goste (Milivoj MIJOŠEK)

Ovog i prošlog tjedna iznajmljivače u općini Fažana provjeravaju inspektori Carinske uprave. Rekla nam je to direktorica fažanske Turističke zajednice Melita Peroković te otkrila da je ona osobno zatražila inspekcijski nadzor zbog ne prijavljivanja turista. Dodala je kako je ranije inspekcija bila u nadzoru fažanskih iznajmljivača prije dvije godine.

- Za blagdan Tijelova, koncem svibnja, uočila sam da je u općini Fažana jako malo prijavljenih gostiju, ali sam vidjela puno stranih automobila ispred objekata koji se iznajmljuju. Provjerila sam jesu li vlasnici tih kuća i stanova za odmor prijavili goste i utvrdila da nisu. Nisam mogla to tolerirati i zatražila sam inspekcijski nadzor, rekla nam je Peroković.

Čak 24 posto manje talijanskih gostiju

Pitali smo Peroković nije li mali broj prijava posljedica uvođenja e-Visitora sustava prijave. Odgovorila je da oni koji svjesno ne prijavljuju goste imaju svakakve izlike, ali da su u općini Fažana održali nekoliko predavanja prije sezone i podučavali iznajmljivače na novi sustav prijave gostiju te da ne vrijedi opravdanje da se ne znaju koristiti novim sustavom prijave gostiju.

- Djelom zbog ne prijava gostiju u kućama i stanovima za odmor, a djelom zbog manjka gostiju u Bi Villageu, u općini Fažana ove godine bilježimo manje gostiju, kaže Peroković.

Objašnjava da je čak 24 posto manje Talijana, nego lani, u predsezoni, ali je više domaćih gostiju. Očekuje da će se tijekom sezone nadoknaditi minus iz predsezone, a takve najave dobiva i od većih turističkih objekata od kojih doznaje da još imaju malo prostora do popunjavanja kapaciteta u srpnju i kolovozu.

Ono što ističe da će 2016. godina donijeti dobroga za razvoj turizma Fažane je rad na sadržajima koji produžuju sezonu, odnosno na orijentiranju ka sportu i rekreaciji. U prvom planu ističe svjetsko prvenstvo u hrvanju na pijesku, međunarodni turnir u nogometu za djecu, pustolovna utrka na Brijunima, biciklistička utrka diljem općine, etapa u europskom jet ski natjecanju… (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter