Direktorica se bavila samo feštama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina mora sazvati tematsku sjednicu o turizmu, njegovim pozitivnim i negativnim stranama te prijedlozima i idejama kako ga razviti. Odluka je to brtoniških vijecnika, koji su na nedavno održanoj sjednici raspravljali o stanju u mjesnoj Turistickoj zajednici, cijim radom nisu zadovoljni jer - turista nema.

Predsjednik vijeca Franco Cattunar ponovio je da je trebalo u proteklih deset godina na tom polju puno više napraviti. Na promociji se malo ili ništa nije radilo buduci da turisti njihovo mjesto - udaljeno tek tri kilometra od mora - ljeti jako malo posjecuju. Istice da je svugdje u Istri frekvencija ljudi veca nego u Brtonigli.

"Program rada TZ-a zadnjih se pet godina jako malo izmijenio. Direktorica Ureda TZ-a Cristina Vojic Krajcar bavi se s nekoliko aktivnosti, manje-više to su fešte, i uvijek joj je za sve kriv netko drugi. Direktorica ima najvecu odgovornost jer je profesionalka i za to je placena. Što je radila zadnjih deset godina? Sadašnje stanje rezultat je toga. Treba puno više raditi, preuzeti više odgovornosti. Trebalo je angažirati vanjske strucnjake ako sama nije mogla. Opcinski nacelnik predsjednik je Skupštine TZ-a tek godinu dana i nije mogao puno napraviti. Fešte po naseljima organiziraju mjesni odbori, ali od toga razvoja nema. Turisti se ne nalaze samo u kampu Park Umag, vec bi se trebalo otvoriti i drugim gostima", nizao je kritike predsjednik vijeca.

Kamen smutnje bila je, medu ostalim, Fešta malvazije, kojoj je ljetos to bilo jubilarno 25. i, po rijecima Cattunara, najgore izdanje. Nazvao ju je sramotnom jer je godinama imala tisucu posjetitelja, a ove godine niti stotinu. U raspravi u kojoj se govorilo o traženju sustava kako dovuci goste spomenuto je da cak i Svetvincenat ima više nocenja od Brtonigle. Brtonigla ima niz atrakcija - spilja, parkova prirode i cak tri arheološka nalazišta, no ništa od toga nije iskorišteno u promociji.

"Nije u redu da su kritike izašle u medijima bez da se prije toga raspravljalo jer TZ ima Vijece, Skupštinu, Nadzorni odbor i predsjednika koji je ujedno i nacelnik. Problem u turizmu postoji, o cemu cesto raspravljamo na sastancima vodstva TZ-a, a postoji i onaj u komunikaciji jer smo godinama tražili tematsku sjednicu vijeca. Jedan covjek sam ne može kreirati politiku, bitno je zajedništvo. TZ radi dobro i nije istina da su programi uvijek isti jer svake godine uvodimo nove manifestacije i tiskamo nove kataloge. Dajte nam smjernice i sugestije, što su mogli dosad vec uciniti vaši predstavnici u upravljackim tijelima TZ-a. Direktor samo izvršava program rada koji donese Skupština", odgovorila je Vojic Krajcar Cattunaru.

Svetvincenat ima više smještajnih kapaciteta, posebno ruralnih vila koje su hit, a Brtonigla tek treba dobiti apartmane visoke kategorije, nastavila je direktorica svoju obranu. Rekla je i da je i sama razocarana buduci da nije uspjela ni akcija s popustima nedjeljom u brtoniškim vinskim podrumima i ugostiteljskim lokalima. Leci s popustima dijelili su se u kampu, premda je IDS-ovac Ezio Barnaba', koji tamo radi, napomenuo da zna 200-300 gostiju koji o toj akciji nisu imali pojma.

Ladonjin vijecnik Paolo Klaric rekao je da bi trebalo potaknuti otvaranje turisticke agencije za prodaju izleta po domacem terenu te da treba strpljenja dok tek pokrenuti projekti zažive. Njegovo je mišljenje da direktorica nije jedina kriva jer Fešti malvazije treba kontinuitet i fiksni datum održavanja, a on se svake godine mijenja. Nije dobro ni komunalno stanje - ispod vijadukta uvijek smrdi zbog kanalizacije, a ceste su pune rupa, što odbija turiste.


Podijeli: Facebook Twiter